I år blir det fem år siden Isoenergi Midt-Norge ble etablert, og bedriften kan skilte med ikke bare stor vekst, men også et voldsomt utgangspunkt fra første driftsår.

De leverer løs mineralull av resirkulert glass, som blåses rett inn i vegger og tak, på så vel nye som gamle hus, i stedet for tradisjonelle isolasjonsplater. Mange har sett både verdien i at mineralulla isolerer svært godt, og i at det tar bare et par dager å isolere en enebolig med løs mineralull, mens en snekker vil bruke flere uker på den samme jobben med isolasjonsplater.

Les også: 40 nye bedrifter i Melhus og Midtre Gauldal

Så på Sinnasnekker'n

Frode Næss drev tømrerfirma på Lundamo, med Tore Svegård som ansatt. Han lette etter noe annet å gjøre i tillegg, gjerne et nisjeprodukt som ikke mange andre i området drev med fra før. Av alle ting så Frode et tre sekunder langt klipp på Sinnasnekker'n på TV, hvor buskerudbedriften Isoenergi syntes så vidt i bakgrunnen.

–Dét så interessant ut, så jeg gjorde mye research, og dro til Drammen for å høre mer om dette, forteller han.

I Drammen satt Børre Finsrud, og hadde drevet med akkurat dette produktet alene siden 2008, og han var absolutt villig til å samarbeide. Frode måtte forhøre seg med Tore, om han kunne tenke seg å være med på dette, og de fant ut at dette måtte de prøve som tilleggsgeskjeft.

Kastet hammeren

Etter bare et halvår måtte de kaste hammerne, og gå over til å blåse isolasjon på heltid. 2013 var første hele driftsår, med en omsetning på 5,6 millioner. Da omsetningen nådde 6,2 millioner i 2015, tenkte de at dette var det de maksimalt kunne klare uten å utvide driften. I 2016 endte de likevel på 6,9 millioner i årsomsetning.

–Det er veldig artig, smiler Frode.

Han legger til at Svegård absolutt skal ha sin del av æren for det de har oppnådd.

–Jeg har hatt mye hjelp i ham, smiler han.

Les også: 1500 på håndballcup

I dag er det åtte Isoenergi-avdelinger rundt i landet, og Næss er medeier i seks av dem. Tre avdelinger til er i ferd med å bli etablert, og på sikt er målet tjue totalt. Alle drives uavhengige av hverandre som egne foretak, men med en felles profilering.

Flagget ut fra Melhus

For to år siden flagget Isoenergi Midt-Norge ut av Melhus kommune, og flyttet fra Lundamo til Heggstadmyra på Heimdal. Frode synes det er synd at det ble sånn, men sier samtidig at måten han ble møtt på av Melhus kommune da han startet opp i 2012, gjorde at lojaliteten var mindre enn den kunne vært.

Næss søkte om næringsstøtte da han startet som tømrer, men fikk beskjed om at det var så mange tømrere i området fra før, så det kunne han ikke få. Da han kontaktet kommunen om Isoenergi Midt-Norge, ble han oppfordret spesielt til å søke, fordi dette var så unikt.

–Jeg brukte mye tid på søknaden, for det er litt med det, men jeg fikk blankt avslag. Daværende ordfører mente at det var så sikkert at dette kom til å lykkes, at jeg trengte ikke støtte, forteller han.

Størrelsen på beløpet han søkte om var også for stort, fikk han tilbakemelding om, men det var ikke summen som var poenget for Næss. En liten sum hadde uansett vært en anerkjennelse, sier han.

–For noen tusen kunne jeg for eksempel annonsert i avisa.

Perfekt beliggenhet

I starten brukte de mye tid og penger på markedsføring, men nå går det av seg selv. Ryktet om produkt og bedrift sprer seg av seg selv, og ordføreren hadde rett i at dette kom til å gå bra uansett – Det er bare så synd, at Isoenergi nå ikke lenger har adresse i Melhus kommune.

–Jeg kunne godt tenkt meg å betale mine skatter og avgifter til Melhus, egentlig, men jeg mistet litt lojalitet, sier han.

Dessuten er det ikke til å stikke under en stol, at dagens beliggenhet er perfekt med tanke på arbeidsvei og markedet de opererer i. Både Frode og Tore bor på Lundamo, og stort sett har de kunder i Trondheim. Kontoret ligger mellom, rett ved E6.

Med den gode veksten ble de nødt til å skaffe seg en bil til i fjor, og det er ikke lenge til de blir nødt til å ansette noen fast, for å dekke opp etterspørselen. Så langt har de klart seg med innleid arbeidskraft, men det trengs to personer for å drifte én bil, så det er naturlig at det vil bli lønnsomt å være i stand til å bruke begge bilene samtidig på heltid.

–Men det er ingen grunn til at vi skal vokse raskere enn markedet, sier Frode.

Et godt alternativ

90 prosent av det de isolerer er nybygg, og de fleste oppdragene er for utbyggere, forteller Næss. Private har ikke fått øynene opp for produktet ennå, og mange tror det er dyrere enn det er, mener han. Bedriftene, som er flinkere til å kalkulere grundig, finner ofte ut at de sparer såpass mye i arbeidstid og avfallshåndtering, at blåseisolasjon blir rimeligere enn fastisolasjon.

–Men det er viktig at alle faktorer blir med for at sammenligningen skal bli korrekt, sier han.

Dessuten mener han det bidrar det til bedre arbeidsmiljø og større trivsel.

–Håndverkerne slipper å ha isolasjonen liggende i veien, og det blir færre dager å gå rundt i isolasjonsstøv.

Tysk leverandør

Produktet Isoenergi leverer er fra Knauf Insulation, et tysk firma med mineralull produsert i Storbritannia. Produktet er testet grundig, og holder en helt annen kvalitet enn eldre typer blåseisolasjon. Hemmeligheten bak produktet holder Knauf for seg selv.

–Vi var på bedriftsbesøk på fabrikken, og gledet oss til å se hvordan produksjonen foregår, men da vi kom dit var det stengte dører inn til produksjonen. Det fikk vi ikke se, og vi fikk streng beskjed om å legge fra oss mobiltelefonen, for det var ikke lov til å ta bilder. Hvis noen tok opp mobilen, ble de sendt rett ut, humrer Frode.

Tester viser at produktet isolerer svært godt, det kommer til selv i trange hulrom, og holder uten å sige i vegg. Ifølge Næss, er det ikke mange tilsvarende produkter som er godkjent i nybygg.

Stadig flere får øynene opp for blåseisolasjon, men fremdeles har de bare en liten del av markedet.

–Potensialet er stort, fastslår bedriftseieren nøkternt.