På Sveberg i Malvik står tomta på mange måter klar for Norsk Kylling. Men de har hatt ett stort problem:

– Det kommunale nettet er ikke dimensjonert for å levere vann til det behovet Norsk Kylling har i sin produksjon.

Les: Utsetter tomtevalget

Les også: Orkdal har is i magen (for abonnenter)

Stavsjøen

Det sier virksomhetsleder Frank Johansen i Malvik kommune.

Men nå har de funnet en mulig løsning: Innsjøen Stavsjøen, som er et vann som ligger like ved industriområdet på Sveberg.

Stavsjøen var tidligere drikkevannskilde til Malvik. Nå er det nedklassifisert til krisevann.

– Med den rensinga man hadde den gangen, var kvaliteten for dårlig. Så fikk vi tilbud om å koble oss på vann fra Trondheim, og da prioriterte vi ned Stavsjøen. Nå er det krisevann, og det må kokes før man kan bruke det, sier Johansen.

Det er altså dette vannet de vil utrede, for å se om det kan brukes til å forsyne Norsk Kylling.

Varaordføreren i Malvik: - Norsk Kylling er ikke et stort tema

Friluftsområde

I tillegg til å få opp et moderne renseanlegg, kan dette komme i konflikt med friluftsinteressene i området.

– Dette er et veldig aktivt brukt friluftsområde, like ved Abrahallen. Det er utgangspunkt for skiløype, og er turløype både sommer og vinter, forteller Johansen.

Til lokalavisa Bladet går Knut Erling Flataker sterkt imot planene om å bruke vannet til å forsyne Norsk Kylling. Flataker er leder i Trondheimsregionens friluftsråd.

– Det vil være helt uakseptabelt å legge strenge restriksjoner på bruken av friluftsområdet i og rundt Stavsjøen. Dette er et av de viktigste og mest brukte områdene for ulike friluftsaktiviteter i Malvik og i Trondheimsregionen. Dersom det blir badeforbud og forbud mot organiserte aktiviteter vil det ødelegge det som er utviklet her de siste 20 årene, sier han til avisa.

- Vanskelig uten Stavsjøen

Johansen i Malvik kommune presiserer at dette skal behandles politisk, og at de regner med å legge fram sine vurderinger for politikerne i april.

– Hva om dere ikke kan bruke Stavsjøen?

– Da ser det vanskelig ut å levere vann til Norsk Kylling. Bruk av Stavsjøen vil også være en midlertidig løsning. Vi trenger egentlig dobbel vannledning fra Trondheim, sier Johansen.

Som understreker at de sterkt ønsker Norsk Kylling til Malvik, men at de har noen utfordringer knyttet til vannleveransene.

Han har tro på at de kan få til begge deler: Bevare friluftslivet og klare å forsyne Norsk Kylling med vann.

– Med ny renseteknologi håper vi at vi kan få det til. Jeg tror heller ikke Norsk Kylling vil gå på bekostning av sitt omdømme, sier Johansen.