- Det blir tidlig oppgang av laks på grunn av den gode vanntemperaturen, og det ser virkelig bra ut, sier Rognes og legger til: - I de to siste sesongene har det vært tatt mye smålaks. Det betyr at det blir mye mellomstor (3-7 kilo) laks i år.
Storlaksen kommer alltid først. Det innebærer at ruggene trolig blir landet tidlig i sesongen som pågår fra 1. juni til ut august. Statistikk viser at gjennomsnittsvekta på laksen den første uka i juni i fjor var på hele 8,2 kilo.
- Full invasjon
Fiskerne har meldt sin ankomst for lenge siden. Og ifølge Rognes blir det full invasjon fra første dag.
- Det er enorm etterspørsel etter fiske- og overnattingsplasser. Jeg oppfordrer alle grunneiere som har ledig fiske til å si fra. Det står folk på venteliste, forteller han. Det kommer fiskere fra hele verden.
Utlendingene som dominerer er fra Sverige og Danmark.
Frykter Gyro¿n
Torstein Rognes ber fiskere bruke sunn fornuft og desinfisere utstyret sitt før de fisker i Gaula.
- Opplegget med desinfisering er basert på tillit. Selv om fiskeoppsynet regelmessig sjekker om fiskere har oblater som et bevis på at de har desinfisert fiskeutstyret, kan de bare si at de ikke har vært innom andre vassdrag, forteller Rognes.
Han påpeker at parasitten Gyrodactylus salaris er den store skrekken for en av landets beste lakseelver.
- Den kan overleve i tre døgn i fukt og løse vannmasser. Kommer den først hit, vil det bli et mareritt. Tiltaket blir da å rotenonbehandle hele elva slik at all fisken dør ut. Det vil ta år før elva kan tas i bruk igjen. Hva et slikt tilfelle betyr for folk i områdene langs elva i forbindelse med overnatting og så videre, ønsker jeg ikke å spekulere på en gang, sier han.
Desinfisering er pliktig
Alle tilreisende fra utlandet samt alle som har fisket i andre vassdrag enn Gaula er pliktig til å desinfisere utstyr før bruk. Det innebærer både fiskestenger, håver, båter og kanoer.
Ved disse plassene finnes det desinfeksjonsstasjoner: Melhus Motell, Kvåls Hytter og Rom, Lundamo Camping, Gaula Natursenter, Vårvolden Camping, Støren Camping, Ålen Sport og Hydro Texaco, Haltdalen.
Fakta:
Gyrodactylus salaris
* En bitteliten parasitt på under en halv millimeter
* Klorer seg fast og spiser lakseungens hud
* Spres med fisk, utstyr og vann fra smittede vassdrag og anlegg
* Enorm formeringsevne
* Første gang påvist i Norge i 1975
* Bekjempes ved rotenonbehandling i den infiserte elva
* Noen norske elver som er utsatt for Gyro:
Driva, Steinkjervassdraget, Rauma, Lærdalselva, Drammenselva