– Nord for Dovre er det kun i Midtre Gauldal du kan se denne planten, forteller botaniker og støresbygg Arne Jakobsen.

– Det er rikelige forekomster både i Telemark og i Agder-fylkene, men derfra gjør den et forunderlig hopp til nord for Dovrefjell. Vi vet ikke helt sikkert hvorfor det er slik, kanskje var det pilegrimene som tok den med?

– Håper vi lykkes

Neste søndag skal det være godt håp om å få se kommuneblomsten på sitt aller flotteste når Midtre Gauldal kommunes kulturavdeling arrangerer pilegrimsvandring fra Tåvvåmoen til pilegrimsbua ved Vardan i Budalen. Det er nemlig i månedsskiftet juli/august at Søterot i en kort periode blomstrer, og kultursekretær May Britt Aas er svært spent på turen.

– Jeg håper vi lykkes, for det er en helt spesiell plante med hjerteformede, lilla blomster og en lang historie innen medisinsk bruk, sier hun.

Mot magesmerter

Planten er nemlig egentlig en urt, med en tykk og grov, ofte krypende rot. Stengelen er stiv, og planten kan bli opp til en halv meter høy.

– Vi har skriftlige kilder på at Søterot har vært i brukt mot blant annet mage- og fordøyelsesbesvær i området helt tilbake til 1600-tallet, sier Jakobsen om urteblomsten, som egentlig har et litt misvisende navn, i og med at smaken er av den beske sorten.

– Det er en særegen plante, og den er ganske iøynefallende og imponerende. Å dra opp i det området neste helg høres midt i blinken ut. Jeg blir overrasket hvis de ikke ser den. Langs elva ved Tåvvåfjellet har det vært rikelig antall med blomstring i årevis, og de står gjerne i høydebeltet mellom 600 og 800 meter. Det er også blomstrende forekomster i Fordalen på Singsås-sida.

Lettvalgt kommuneblomst

Jakobsen jobbet selv som miljørådgiver i kommunen da det i 1992-1993 ble bestemt at Søterot skulle bli Midtre Gauldals kommuneblomst.

– Den er såpass spesiell for området at det aldri var noen diskusjon den gang. Det var et lett valg, sier botanikeren, som nylig ga ut en fyldig bok om fjellplanter i Dovrefjell og Trollheimen.

Sju kilometer

Pilegrimsvandringen har oppmøte ved parkeringsplassen på Tågåmoen klokken elleve neste søndag, og vandringa går via Tåvvåvollan og Forsetvollan i ei sju kilometer lang rute til den åpne pilegrimsbua ved Vardan på Tåvvåfjellet.

– Ta med niste, drikke og klær for all slags vær, oppfordrer May Britt Aas.

Arne Jakobsen er utdannet botaniker og har fjellplanter som sitt spesielle interessefelt. Til daglig jobber han som lærer på Gauldal videregående skole, og ga tidligere i år ut boka "Fjellplanter - Dovrefjell og Trollheimen". Foto: Elling Finnanger Snøfugl