Det er snøfritt i store deler av Gauldalen, og med tosifrede minusgrader er det grunn til å tenke på vannrør, særlig i fritidsboliger og bygninger som ikke er i bruk, og der det er kritiske overganger mellom bakken og innvendige rom. I hele distriktet meldes det om flere dager med temperaturer under ti minus, også på dagtid.

Kaldest blir det natt til lørdag. Ifølge Yr.no blir det 12 minus på Øysand i Melhus, 14 minus på Gåsbakken og 17 minus i Budalen.

Det blir klarvær og svak vind fra sør og øst ut helga. Først utpå søndag vil det skye til, og da vil temperaturene stige litt. Men det blir fortsatt blått på temperaturskalaen, med en ganske stabil temperatur hele neste uke. I lågereliggende strøk blir det rundt fem minus, mens det vil ligge på åtte til ti grader i høgereliggende strøk av Gauldalen neste uke. Og det ventes ingen nedbør så lenge langtidsvarselet rekker.

Vannrør kan fryse

Stein Roar Strand er enhetsleder i eiendom og kommunalteknikk i Midtre Gauldal kommune, og sier at folk bør tenke på at vannrør kan fryse.

– Stort sett er folk flinke til å tenke på sånne ting. De setter på varme, stenger av og tapper ut rør eller gjør andre tiltak. Folk er vant til å bo i vinter-Norge, og følger opp. Men spekte vannrør kan få alvorlige konsekvenser, blant annet store vannlekkasjer når det tiner opp igjen, sier Stein Roar Strand.

– Er det tilrådelig å sette opp kranen litt for å ha sirkulasjon i rørene?

– Nei, frosttapping er veldig skummelt. For det første kan det bli dyrt når man har vannmåler, men det verste er at avløpet kan fryse, og da har man vannskader tvert, sier han.

Har ikke sett skader ennå

Strand understreker at poenget nå er å holde vannledningene over frysepunktet.

Midtre Gauldal kommune har noen kommunalt boliger som står tomme for tida, og her har det vært nødvendig å gjøre tiltak mot frosten.

Han har ikke registrert skader i Midtre Gauldal ennå over frosne vannrør. Det skal mye til før tela går så djupt at vannrør i bakken fryser. Men utfordringa med barfrost kan være sårbare overganger der vannrør går inn i huset. Eller at private brønner går tomme på grunn av langvarig tørke.

Hittil har januarværet lignet mye på vinteren for to år siden. Da var det sterk vind i tillegg, og folk ble vannløse og lyngvekster i naturen tørket ut.

Les Yr.no: Bedre treff på vind i langtidsvarselet.

Stein Roar Strand er enhetsleder i eiendom og kommunalteknikk i Midtre Gauldal.