Kristin Bergum fra Lundamo går på skole og bor i nærheten av katastrofeområdet i California som herjes av branner.

- Det er askestøv overalt og det er varmere enn ellers. Tirsdag morgen måtte vi tørke aske av pulten på skolen, forteller 22-åringen, som tar et studieår i Santa Barbara, et par timers kjøring utenfor Los Angeles.

Bergum går opprinnelig på NTNU i Trondheim hvor hun studerer til sivilingeniør ved kjemilinja. Det fjerde året av totalt fem tar hun altså i USA.

- Jeg bor i Goleta, like ved Santa Barbara, og studerer ett år ved UCSB. Den nærmeste brannen er nå ved Santa Paula, som er omtrent en times kjøring herfra, forteller hun og legger til: - Foreløpig går vi på skole som vanlig. Jeg er ikke redd, for jeg rekner med at myndighetene har kontroll på hvor brannene eventuelt sprer seg, og gir beskjed dersom det er behov for evakuering, sier hun rolig like før hun skal legge seg ved midnatt tirsdag amerikansk tid, som er onsdag morgen her hjemme når Trønderbladet ringer henne.

- Vi merker egentlig ikke så mye til brannen utover asken som kommer med vinden. Men det er klart at folk også her er preget av det, understreker lundamojenta.

Katastrofeområde

Knusktørt landskap, sterk og uforutsigbar vind og temperaturer opp mot 40 grader har ført til at deler av California er blitt et katastrofeområde. Over 500.000 mennesker er nå evakuert etter storbrannene som hittil har gjort skader for flere milliarder kroner.

1.500 hjem er de siste dagene blitt slukt av flammene i Sør-California, og over 70.000 hus trues av flammene. Bare i San Diego-området, hvor brannene har rammet hardest, var over 300.000 evakuerte til skoler og stadioner mens nye områder ble rammet av flammene.

Kristin Bergum har en venninne, Liv Klemetsaune, som studerer like utenfor San Diego. Klemetsaune har igjen to venninner som er på ferie hos henne.

- Vi fire var til Las Vegas i helga. Da de skulle hjem, måtte de kjøre rundt store områder som sto i brann, forteller Bergum om de tre andre som heldigvis har tilhold like ved kysten, et lite stykke unna der det brenner.

Pyromaner?

- Skolen til venninnen min er stengt, og de er blitt anbefalt å holde seg innendørs på grunn av helsefarlige gasser i lufta. Men foreløpig er de ikke evakuert, forteller hun.

Minst 16 brannmenn og 25 andre er skadet siden brannen for alvor tok til sist søndag. Én person er omkommet. Verdier for svimlende summer har blitt slukt siden søndag ettermiddag da den første skogbrannen startet i Malibu, halvannen times kjøring fra Santa Barbara.

Det har brent kraftig minst 16 steder fra Mexico-grensen og opp mot Santa Barbara. Flere av brannene er etter alt å dømme påsatt av pyromaner.

- Har daglig kontakt

Mamma Marianne Fredriksen Bergum forteller at hun har jevnlig kontakt med datteren Kristin.

- Vi har daglig kontakt. Sist jeg snakket med henne fortalte hun episoden om at de måtte tørke aske vekk fra pultene på skolen. Hun er i sikkerhet. Likevel er vel vi mødre litt bekymret når det oppstår spesielle situasjoner der barna er involvert, sier hun og ler.

Fredriksen Bergum reiser selv til California for å besøke Kristin om 14 dager.

I CALIFORNIA: Kristin Bergum bor ikke langt fra der brannene herjer i California. – Foreløpig er vi trygg, sier hun. Foto: Privat