Det regnet oppover da Aleksander Mork gikk på verdens høyeste slakkline over Lysefjorden. Siden har det blåst friskt rundt sangtalentet.

- Det blir en ganske hektisk dag for meg i dag. Både radio og tv har også spurt om intervju, sier 19-åringen fra Klæbu samme dag som bildene av stuntet som sikret han plass i Guinness rekordbok har dukket opp på nettet.

Rett fra tolv

- Jeg hadde sett bilder fra Kjerang, og syntes det så utrolig heftig ut. Når man greier det tolv meter over bakken hjemme i Klæbu, skal det i utgangspunktet gå like greit tusen meter opp. Psykisk er det litt verre, men jeg så på det som en spennende utfordring, noe som kom til å bli utrolig gøy hvis jeg lyktes, forklarer Mork.

Han har holdt på en del med klatring, blant annet har han vært instruktør i klatresal. Dermed hadde han kunnskapen som trengtes for å sette opp en forsvarlig line, dimensjonert for å tåle flere tonn. Sikringen var en vanlig klatresele.

- Det var kraftig vind da jeg gikk. Lina vibrerte, og det regnet oppover i juvet. Jeg har nok aldri gått på line i så krevende værforhold. Men jeg snurpet sammen hetta, og stengte ute alt sammen.

Ville blitt hengende

- Hva hadde skjedd hvis du hadde mistet balansen?

- Da hadde jeg blitt hengende. Så måtte jeg dratt meg opp etter armene, og kommet meg opp på lina igjen. Det ville ikke vært noen annen hjelp å få, konstaterer han enkelt.

- Hva sier de hjemme om dette?

- Alle synes det er greit å gå på line. Men jeg fikk beskjed om å ringe etter at jeg hadde kommet trygt ned. Min mor var mest engstelig for høyden. Det var såvidt hun turde se bildene etterpå. Men de visste at jeg hadde mye fokus på sikkerhet.

Det er ikke første gang Mork har gjort oppsiktsvekkende stunts. For noen år siden fant han og en kamerat på at de skulle legge seg i hver sin hengekøye 20 meter over bakken og nyte sola.

Musikk eller medisin

Men 19-åringen har også gjort seg bemerket med helt andre ting. Da han begynte på musikklinja ved Heimdal videregående spilte han piano. Men etter halvannet år ble han plaget med et vondt håndledd, og dermed byttet han til klassisk sang med sanglærer Roar Wik halvveis ut i utdanningen. Det har blant annet resultert i at han som en av 25 unge talenter innen musikk, kunst idrett og annet mottok Tæl-stipend i Olavshallen fredag.

- Det er stort å bli satt pris på. Veldig hyggelig, sier Mork, og legger til at det blir en del både sang og spilleoppdrag.

Noen ganger lar de seg kombinere.

- Til dans går det an å gjøre alt selv, men til store operaarier må jeg ha med pianist.

Hvorvidt han skal fortsette å utdanne seg innen musikk, er han ikke sikker på.

Jeg har tatt meg et friår fra skolegang nå, mens jeg finner ut om det er medisin eller musikk jeg vil studere. Men jeg tar sangtimer nå også, forklarer Mork.

Leder lovsang

Aleksander beskriver seg selv som en sosial person. Tre fredager i måneden er han lovsangsleder i Melhus.

- Det er et kristent arrangement som samler mange ungdommer. Jeg synes selv jeg er veldig heldig som har det miljøet å være i.

Dessuten er han spontan.

- Jeg liker å være med på det som skjer, der det skjer – rett og slett ha det gøy.

Gjerne på slakk line. Som Mork forøvrig anbefaler for de aller, aller fleste. Stikkord er tålmodighet og terping. Selv drømmer han om å sette ny verdensrekord om en stund. I lengde. Så nå jakter han på en 200 meter lang line, sterk nok til å tåle at han balanserer på den.

SOSIAL: Jeg liker å være med på det som skjer, der det skjer – rett og slett ha det gøy, sier 19-åringen som er lovsangsleder for ungdommer i Melhus.