To ganger før har Glenn Grøtheim spilt VM-finale, og tapt mot Nederland og USA. Denne gang tok det norske laget revansj i verdens mest prestisjetunge bridgeturnering.

- Det kjennes veldig bra. Jeg har lagt ned mye tid på bridge i løpet av livet, og dette er det største man kan vinne, sier Melhus-mannen etter hjemkomsten fra Shanghai.

Historisk

At det var nettopp finalemotstanderne fra 1993 og 2001, Nederland og USA, som fikk unngjelde i semifinalen og finalen av det norske laget, gjør ikke gleden mindre.

- Men det var nesten synd at vi slo ut Kina på hjemmebane allerede i kvartfinalen. De satser virkelig hardt på bridge, men USA er fortsatt vesentlig bedre, sier Grøtheim.

Han ble historisk lørdag, sammen med de øvrige fem spillerne på det norske laget. Siden den første VM-finalen ble spilt i Bermuda i 1950 er Norge den åttende nasjonen som har gått helt til topps. Flest seirer har USA (17), fulgt av Italia (14), mens Frankrike har vunnet to ganger.

- Av bookingselskapene var vi rangert som nummer tre blant forhåndsfavorittene, bak ÙSA og Italia, opplyser Grøtheim.

Offensivt lag

Norge er ingen drømmemotstander for noen av motstanderlagene.

- Det er litt artig å tenke på hvor stor respekt vi hadde for USA første gangen jeg var med og møtte dem. I dag merker vi at ingen vil møte oss. Vi har en aggressiv spillestil, som gjør det vanskelig å spille mot oss, forklarer 48-åringen.

Konsentrasjon er viktig i kortspill. I Shanghai var Grøtheim i aksjon sju og en halv time hver dag i to uker.

- Vi er tre par, hvor to par spiller til enhver tid. Så det ble ikke så mye tid til annet enn bridge. Man blir ganske sliten mentalt. Det er en kraftprøve. Litt som å gå opp til eksamen 14 dager på rad, forklarer han.

Trapper ned

Egentlig var Grøtheim ferdig med VM-spill. Familie og jobb krever sitt, og nå reiser han ikke 48-åringen til USA tre ganger i året for å spille, som han gjorde før.

- Jeg hadde egentlig begynt å trappe ned. Og var ikke med da laget kvalifiserte seg til VM gjennom tredjeplassen i fjorårets europamesterskap. Men jeg fikk en forespørsel, og takket ja. Jeg har vært med før og kjenner laget godt. Det er viktig for å gjøre det bra. For man er gjennom mange oppturer og nedturer underveis.

Les hele saken i Trønderbladets tirsdagsnummer!

GULLGUTT: På det tredje forsøket ble Grøtheim verdensmester i Bermuda Bowl. – En god følelse, sier 48-åringen nøkternt.