Grunnen er at tidligere ordfører i Skaun, Asbjørn Leraand har overtatt eiendommen. Og hans byggeplaner gjør at det ikke blir plass til bautaen.

Med Buvik pensjonistforening i spissen ble bautaen reist 11. juni 1986, 46 år etter at flyet ble skutt ned. Leder i pensjonistforeninga i dag, Ida Marie Leraand, innrømmer at de ikke kan kreve at bautaen blir stående, men de vil ha et ord med i laget hvor den skal flyttes.

- Vi har sendt et brev til kommunen og varslet om dette. Vi har ikke noen konkrete forslag foreløpig om hvor vi ønsker at bautaen skal stå. Det har vi ikke drøftet ennå, sier hun.

- Hvorfor ikke på pensjonistenes eget sted, Tangen?

- Det er for liten plass der, svarer hun.

Foreldet

Pensjonistforeninga støtter seg på et notat fra talen til daværende ordfører Bjarne Saltnes som under avdukinga av bautaen sa at han lovet at Skaun kommune i samarbeid med Buvik sparebank (eier av eiendommen den gang) skulle ta vare på minnebautaen.

- Dette er jo selvfølgelig foreldet nå i og med at eiendommen har fått ny eier. Men vi vil være med å bestemme hvor den skal settes opp på nytt, sier pensjonistlederen.

- Har dere vært i direkte kontakt med Asbjørn Leraand?

- Nei, det har vi ikke. Vi har kun levert et brev til kommunen i kjølvannet av byggeplanene han har på eiendommen i Buvik sentrum, forteller hun.

Fakta om bautaen i Buvika

Tidlig om ettermiddagen 11. juni 1940 styrtet det engelske flyet i fjorden utenfor mølla i Buvika. Vitner la merke til at en skaut seg ut i fallskjerm. Fire arbeidere ved mølla, Johan Øvre, Bjarne Onsøien, Kolbjørn Gullteig og Per Leraand, fossrodde utover for å redde soldaten, men de kom ikke tidsnok. De tok imidlertid vrakrester av flyet med seg inn til land.

Da de kom inn, sto tyske soldater og rettet våpen mot dem. Alt de hadde funnet etter flyet måtte overleveres til tyskerne. Kolbjørn Gullteig hadde kommet over et britisk kart som han gjemte unna og siden oppbevarte hjemme.

Krever at bussholdeplassen får bli

Buvik pensjonistforening har varslet innsigelse mot at bussholdeplassen i Buvik sentrum skal fjernes på grunn av boligplanene til Asbjørn Leraand.

- Årsaken er at det bor mange eldre akkurat i dette området. Det være seg folk som både bor i private hus, omsorgsboliger og aldersheim, sier leder i pensjonistforeninga, Ida Marie Leraand. Fristen for å komme med innsigelser til boligplanene måtte være i hende Skaun kommune fredag.