Seks år gamle Gaute Fjærli Tevik sa ikke engang au da han fikk vaksine mot svineinfluensa.

- Det stakk, sa Gaute etterpå.

Sjefshelsesøster Mildrid Blokkum Pedersen satte vaksinen på armen til Gaute mens seksåringen satt på fanget til pappa Jonas. Gaute hører til prioritert gruppe, og fikk tirsdag vaksine på Melhus helsestasjon. Mens Gaute kikket på en leke helsesøstra hadde på lur, fikk han sprøyta, og Gautes eneste kommentar etterpå var at det var litt vondt. Men etterpå lekte han ivrig på venterommet der han var litt etterpå ettersom vaksinerte skal vente 15 minutter på venterommet for sikkerhets skyld.

- Jeg vet ikke om jeg selv skal ta vaksinen. Uansett er jeg ikke i risikogruppa, og jeg er ganske avslappet til dette, sier pappa Jonas.

Må vente

Melhus kommune har fått 1000 vaksinasjonsdoser, og må utsette den planlagte massevaksinasjonen i neste uke fordi det ikke er kommet nok doser til å vaksinere alle de nesten 15.000 innbyggerne. Nå ser det ut til at det tidligst i midten av november kan bli massevaksinasjon i Melhus.

Sjefshelsesøster Mildrid Blokkum Pedersen opplyser at mange gravide og barn i risikogruppa er blitt vaksinert. Andre som ikke er i gruppa, har også henvendt seg. De er blitt henvist til massevaksineringa. Opprinnelig varslet Melhus kommune at den skulle starte i neste uke, men så kommer det ikke nok vaksiner. Sjefshelsesøstra føler at hun har lurt folk da hun først fortalte dem at massevaksineringa ville skje i neste uke, og så ville det likevel ikke skje.

- Helsesøstrene kan dette med vaksine, men dette er en ny type vaksine. Vi må bare godta det helsemyndighetene sier, forteller Blokkum Pedersen.

To ganger

Hun opplyser at barn under ti år får vaksine to ganger. Alle uansett alder må betale 150 kroner, men ungene som får to sprøyter, bare betaler for den ene. Blokkum Pedersen skal for øvrig selv ta vaksinen siden hun hører til gruppa helsepersonell.

Travelt på Støren

Helsesøster Hanne Mjøen har brukt mye tid i telefonen de siste dagene.

– Det er veldig mange som ringer for å høre om vaksinen og som lurer på hvem som kan få den. De er også usikre på om de tilhører risikogruppa, sier Hanne Mjøen, helsesøster på Støren helsestasjon.

Helsestasjonen fikk tilsendt 500 doser svineinfluensavaksine, og startet vaksineringen tirsdag. To dager ble satt av til vaksinering i første omgang.

– Fordi vi har fått et begrenset antall doser, må vi prioritere risikogruppene. De som har fått tilbud i første omgang er gravide og personer opptil 64 år med kroniske lidelser, sier Mjøen.

Hun vet ikke når neste forsending med vaksiner kommer, og sier det er vanskelig å vite når de får mulighet til å vaksinere flere. Tirsdag var mellom 135 og 140 personer innom helsestasjonen for å bli vaksinert.

– Jeg føler at folk skjønner at vi må prioritere. Men det er mye usikkerhet, og jeg forstår at eldre med risikosykdommer blir bekymra, sier Mjøen.

TØFFING: Gaute Fjærli Tevik (6) satt på pappa Jonas’ fang mens han fikk vaksinen, og tøffingen sa ikke ett ord mens sjefshelsesøster Mildrid Blokkum Pedersen satte sprøyta.