Tradisjonen tro ble Eldres arrangert i Skaun kommune i Børsa samfunnshus.

Det var et lett og trivelig program som ble presentert av eldrerådets leder Anna Riaunet, som også ønsket velkommen.

Konferansier var som før Jon Lyngstad, og han gjennomførte oppgaven med humor og gode historier som bandt arrangementet godt sammen.

Hva som var høydepunktet skal ikke jeg gi noen karakter på, men det var sang og musikk av høg kvalitet og kåseri om Grunnlovens 200-årsjubileum.

Vegkarer

Idar Almås, fra Hølonda og Einar Skjærvold fra Hovin spilte og sang. Begge har vært i vegvesenet og begge har vært bussjåfører, og gjorde sine opptredener på en ypperlig måte. Det samme med Siv Fossum, dyktig med både sang og gitar. Alle tre fikk publikum med seg.

Skaun Musikkorps som også er medarrangør gjorde sin musikkopptreden med stor entusiasme og flott klang. Godt å høre på.

For meg personlig er nok Ole Magnar Morken sitt kåseri om Grunnlovsjubileet en «høydare». Nå hadde jeg hørt han tidligere, men framføringen på Eldres dag var kjempemessig. Han har en god, rolig og tydelig stemme og innholdet står til særdeles utmerket.

Fornøyelig av Morken

Nå skal jeg ikke prøve å gjengi noe fra kåseriet, men for meg som «frankofil» er det godt at Ole Magnar Morken startet med både Napoleon, født i 1769 og den franske revolusjon som var 1789, før han entret Jåren og Skaun. Peter Motzfeldt var født i 1777 på Stubban i Orkdal, men da faren døde i 1783 ble den 7 år gamle Peter plassert hos sin onkel Jacob Motzfeldt på gården Mo i Skaun. Der var også hans fetter Frederik født i 1779. Både Peter og Frederik var på Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Fornøyelig å høre Ole Magnar Morken fortelle om dette.

Bjørneboe

Ole Magnar Morken avsluttet sitt kåseri med å deklamere et dikt av Jens Bjørneboe:

Antallet eldre i verden kommer til å øke jevnt i årene framover. Derfor holdt FN allerede i 1982 en konferanse om utfordringene og mulighetene knyttet til denne utviklingen. Etter denne konferansen ble det vedtatt at man skulle markere et engasjement for de eldre en fast dag i året, den 1. oktober. Siden 1990 har dagen blitt markert på ulike måter i kommuner og byer både i Norge og ellers i verden.

Halvere fattigdommen

Eldres dag er en internasjonal markering. Tusenårsmåla er FNs navn på kampen mot fattigdom, der FNs medlemsland har gått sammen om 8 konkrete mål som skal bli oppnådd innen 2015, der hovedmålet er å halvere fattigdommen i verden fra 1990-2015.

I 2000 var det 600 millioner mennesker over 60 år, i 2025 vil det være 1,2 milliarder og 2 milliarder i 2050. I dag bor ca. to tredjedeler av alle eldre i utviklingsland, i 2025 vil det være 75 prosent. I den industrialiserte verden, er det de over 80+ som er den befolkningsgruppa som øker fortest.Kvinner blir eldre enn menn over heile verda. FN markerte sitt engasjement for eldre for første gong i 1982.

Veldig bra servering

Eldres dag i Skaun hadde veldig bra servering og mange fine gevinster fra loddsalget. Et flott arrangement og all ære til Anna Riaunet og Skaun eldreråd og Skaun Musikkorps.

PS. Vi savna seniordansen, hvor var seniordanserne?

Alle foto: Eivind Stende