Spekematprodusenten Eidsmo på Kvål har i nærmere 70 år brukt hestekjøtt i morrpølse. Eidsmomorr selges i de fleste butikkene i Midt-Norge.

- Hest er en fantastisk råvare, og noe av det beste kjøttet du kan få. Det setter farge på morrpølsa, og vi klarer ikke å erstatte det med andre produkter, sier daglig leder Hans Petter Øien Kvam.

Sårt tema

Pølsepakkene er tydelig merket med at produktet inneholder hestekjøtt. Det er også hestekjøtt i et spekepølseprodukt fra Gilde. Øien Kvam sier at bruken av hestekjøtt er et sårt tema, og at Eidsmo har valgt ikke å fronte bruken av hestekjøtt. Slakteriet har ikke mottatt reaksjoner på bruken av hestekjøtt, forteller Øien Kvam.

- Bruk av hestekjøtt er en gammel tradisjon, og jeg håper at ingen slutter å spise morr på grunn av at det inneholder hestekjøtt. Jeg tror ikke folk er så bevisste på hva de spiser, og at de legger vekt på at morren smaker godt, sier Øien Kvam.

Lokale hester

Kjøttet kommer fra lokale hester, og er altså ikke importer fra utlandet. Øien Kvam sier at det er oppdrettere som velger å slakte hestene, og at det handler om dyrevelferd.

- Mattilsynet overvåker oss, og det følger veterinærkort med hesten. Vi føler oss trygge. Jeg tror vi ville ha fått større reaksjoner om vi hadde kuttet ut hestekjøttet, sier Øien Kvam.