Bård Rødde har løpt mer enn 200 maraton. Det tilsvarer en distanse på over 8.400 kilometer.

- Jeg vet ikke om man skal kalle det en besettelse eller hva. Fryktelig artig er det i alle fall, sier 61-åringen som til daglig underviser i gym og kunst- og håndverk på Støren ungdomsskole.

Løser problemer

Det begynte med at en rastløs lærerskolestudent bestemte seg for å sykle Trondheim - Oslo. Høsten 1977 løp han sitt første studentmaraton, og siden har det bare ballet på seg. Nå er det bare fire nordmenn som har deltatt i flere maraton enn Rødde.

- Jeg løser problemer når jeg får på meg joggeskoene. På landeveien får tankene fritt spillerom, og jeg får mange knallgode ideer, forklarer han.

Syklingen har han fortsatt med på sommerstid. Og da han i en periode trengte flere utfordringer, hev han seg på triatlon.

- Men etter mitt 15 triatlon i Kalmar i fjor, bestemte jeg meg for å slutte med det. Det går ikke an å bruke hele sommerferien på sånt. I hvert fall ikke når man begynner å dra på årene, humrer Rødde, som snart er pensjonist.

Uten spiker

- Hva skal du gjøre da?

- Å, jeg har tusen ting å gjøre. Timeplanen blir minst like hektisk. Man kan ikke begynne å ligge til elleve og være oppe om nettene selv om man blir pensjonist, fastslår Rødde.

Det han ser mest fram til, er å ta av seg klokka. Og å tilbringe mer av tiden sin i Lånke.

- Der har jeg et gammelt tømmerhus og et snekkerverksted. Akkurat nå holder jeg på å sette opp en garasje i laftet tømmer, uten en eneste spiker. Man lærer noe i det faget også. Hemmeligheter som de gamle tømmerhoggerne tok med seg i graven, sier Rødde.

Dessuten interesserer han seg for bil. Nærmere bestemt Mazdaer fra første del av 80-tallet.

- Det er mer sjel i gamle biler. Jeg har fem stykker, og begynner å bli ekspert på årgangene 78-85. Det er ikke bare løping jeg driver med, sier Rødde.

Åtte barnebarn skal også ha oppmerksomhet.

Første og eneste

Snart skal altså Rødde legge New York for sine føtter. Sannsynligvis blir det første og eneste gang at 61-åringen deltar i verdens mest kjente maraton. Nesten 38.000 mennesker krysset målstreken i fjor.

- Jeg trives egentlig best i mindre løp, og reiser egentlig mest for opplevelsens del. Takket være en ekstra ferieuke har jeg muligheten nå. Men det blir nok bare denne ene gangen, tror Rødde.

Om New York blir en ny opplevelse, er han desto bedre kjent på norske veier.

- Man blir nesten lokalkjent over det ganske land. Det liker jeg, sier Rødde, som for øvrig er den eneste som har løpt Trondheim maraton alle 30 gangene.

Bestetiden sin har han også derfra, satt for 15 år siden. 2.46.13. Rødde husker at han var i god form, og at han vant klassen sin. Men løypa var noe kortere enn de 42.195 meterne en maraton strengt tatt skal være.

- Drivkraften ligger ikke i resultatene, men i å trives i løypa og sammen med kompisene etterpå, sier maratonmannen fra Støren.