Kontrollen med at fiskeregler og kvotebegrensninger overholdes blir økt i Gaula. Det er på høy tid, mener Melhus Jeger og Fiskerforening.

- Vet det skjer brudd

– Vi vet det skjer brudd på fiskereglene og innrapporteringa, og det ødelegger både for laksebestanden og dem som fisker lovlig. På våre vald har vi alltid vært nøye med kontrollen, og det hersker stor selvjustis. Kanskje er det lettere å jukse der grupper leier hele vald for en kortere periode, sier Roger Sneen, fiskeoppsyn der MJFF har fiskekortsalg i Gaula.

Les: Krever merking av all oppdretssfisk

Vet om avvik

Torstein Rognes ved Gaula Natursenter sier det er naturlig å holde stort fokus på oppsyn.

– Det har blant annet vært avvik mellom de reelle fangstene og de som rapporteres inn. Hvis ikke kvotebegrensningene respekteres, blir bestanden beskattet hardere enn det regelverket tilsier. Vi har gjort et grundig arbeid de siste åra med å utvikle mål for gytebestanden, og da er det viktig å ha kontroll på hvor mye som blir fisket, sier Rognes.

Gaula Natursenter skriver på sine nettsider at omfanget av brudd på fiskereglene er større enn antatt.

Debatt: - Fang og slipp bør forbys

Fikk bot og fiskeforbud

For noen dager siden ble det kjent at to norske tilreisende fiskere har fått 6.000 kroner hver i bot, for å ha fisket mer enn sesongkvoten på fire laks. Dette er den første bøtelegginga som skjer på grunn av brudd på kvotebestemmelsene. Det er tidligere gitt bøter på grunn av manglende innrapportering, brudd på reglene om desinfisering av fiskeutstyr, og for at fiskere som har tatt døgnkvoten fortsetter å fiske.

I tillegg til de to store bøtene tidligere i juli er det tre andre forhold som blir undersøkt. Beslaglagte lakser blir røkt og gitt bort til sykehjem.

OPPSYN: Roger Sneen er fiskeoppsyn der Melhus Jeger og Fiskerforening leier vald på Melhus. Foto: John Lerli