På Ødegård vald i Melhus møter Trønderbladet fire engasjerte fiskere med til sammen over 180 års fiskeerfaring i Gaulavassdraget. En av fiskerne, Svein Solbakken, har nå tatt initiativ til en underskriftskampanje, for å få slutt på det han kaller ukontrollert fang og slipp-fiske.

Les mer: Et lite mindretall følger ikke reglene

Etterlyser ordnede former

– Fang og slipp må foregå under langt mer ordnede former enn det som praktiseres i dag. Dette fisket foregår på en uhemmet og ukontrollert måte, og det går voldsomt ut over fisken når vi har fiskere som overhodet ikke forholder seg til de retningslinjene som gjelder for gjenutsetting, sier han.

Håpet er at Gaula fiskeforvaltning skal innføre kvotereglement for dem som driver med gjenutsetting, på lik linje med dem som fisker for fangstens del.

Lek med ressurser

Bjørn Drøyvoll, Dagfinn Tevik og Jan Gjønnes har alle skrevet under kampanjen og sier det finnes mange eksempler på fiskere som ikke forholder seg til fiskeregler og retningslinjer for gjenutsetting.

- Vi er ikke imot gjenutsetting, for det gjør vi selv også. Det er imidlertid slik at det ukontrollerte fang og slipp-fisket har tatt overhånd, med såpass stor frihet og null regelverk, og det reagerer vi sterkt på. Fisken tas opp, det skal dokumenteres på video og film, før den slenges ut i elva. Sånn sett kommer hensynet til fisken sist. At gjenutsetting ikke er kvotebelagt bidrar til at det er ingen begrensning på hvor mange fisker som kan tas inn og settes ut igjen i løpet av et døgn. Jeg mener derfor det kun er økonomiske interesser som styrer regelverket, sier Drøyvoll.

Les også: Klager på Sandbergs laksevedtak

Sekretær i Gaula fiskeforvaltning, Torstein Rognes sier årsaken til at det ikke er kvoter på gjenutsetting er at kunnskapen som finnes rundt det tilsier at overlevelsen er svært høy.

– Dødelighet vil ikke være et grunnlag for å kvotebelegge gjenutsetting. Det er forsket mye på dette og jeg ser ingen grunn til ikke å stole på forskningen.Et annet moment er at en lik kvote på gjenutsatt og avlivet fisk mest sannsynlig vil øke uttaket, sier Rognes.

Prøver å unngå å stenge Gaula

Er det kun økonomiske interesser som styrer regelverket?

– Å stenge Gaula ville fått dramatiske konsekvenser for hele dalføret, og det prøver vi å unngå. Størst negativ effekt ville nok næringslivet opplevd. En kvote på gjenutsetting på lik linje med avlivet fisk vil redusere attraktiviteten for vassdraget mye, samtidig med at dette vil forsterke de utfordringene vi allerede har i dag. Hvis man tror at det ligger mer penger i et strengt regulert fiske kontra et lite regulert fiske så har man nok misforstått. Streng regulering er et resultat av bestandssituasjonen, og skal man tjene mye penger i ei elv så er nok ikke veien å gå å stramme inn fisket. En stor del av næringsaktiviteten i dalen som er knyttet til Gaula er viktig for mange, avslutter Rognes.

Les også: Gå på tur med fiskestanga