– Strategien er ikke lenger å stoppe smitten, fordi dette ikke er realistisk og fordi vi med såpass god vaksinedekning som vi har er godt rustet som befolkning til å tåle høye smittetall. Imidlertid tåler ikke samfunnet at alle blir smittet og syke samtidig, skriver kommuneoverlege Bjørn Lyngen i Midtre Gauldal kommune på kommunens nettside.

Melhus kommune melder om 102 smittetilfeller på mandag, og da er hurtigtestene med. Over 100 tok PCR-test. Søndag var det enda flere smittetilfeller, og registrerte Melhus kommune 128 smittetilfeller for covid-19.

Mandag ble det registrert bare noen få smittetilfeller i den offisielle statistikken, men tirsdag kom et helt annet smittetall etter PCR-tester. Nå er det 85 smittede.

Annen testmetode

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet fikk Midtre Gauldal påvist 21 nye smittetilfeller for covid-19 på mandag, mens Melhus fikk fire.

De reelle smittetallene er langt høyere ettersom positive selvtester kommer i tillegg. Mange tar ikke PCR-test ettersom de allerede har tatt tre vaksinedoser. Kommuneoverlege Lyngen skriver at selvtest skal være førstevalg, og at kommunen foreløpig har nok selvtester på lager til at nærkontakter kan teste seg.

– Slik vi tidligere har kommunisert ut må vi belage oss på at de fleste av oss kommer til å bli smittet, og nå når smittetallene stiger gir det gradvis mindre mening å teste personer uten symptomer, skriver kommuneoverlegen.

Ifølge kommuneoverlegen ble det registrert omtrent 130 nysmittede i forrige uke. Folkehelseinstituttets tall viser at Midtre Gauldal har fått totalt 475 tilfeller av covid-19 i koronatiden.

Melhus

I Melhus registrerte kommunen 524 nye smittetilfeller i forrige uke. Totalt står Melhus 1323 tilfeller i koronatiden. Melhus kommune opplyser på sin nettside at det er registrert totalt 1637 smittetilfeller i koronatiden, og da er også positive hurtigtester som folk selv registrerer, tatt med. De mange smittetilfellene på folkehøgskolene i Melhus er med i kommunens statistikk.

– Vi ser at det er stor smitte blant oss, og mandag fikk vi 102 nye tilfeller. Når en først har fått smitte i huset, ser vi at alle i familien kan bli smittet. Vi har god dialog med fastlegekontorene. Smittede melder om milde forløp. For noen kan det føles hardt når det står på, sier enhetsleder Monica Brækken i Melhus kommune.

Kommunalsjef Nina Hoseth forteller at det er så mye koronasmitte i skoler og barnehager at enkelte trinn må ha hjemmeskole, og avdelinger i barnehager må ha redusert åpningstid.