– Dersom hunder jager sau, må eierne ta følgene av det og varsku sauebonden, mener Eivind Amdal.

Mandag kveld ble to av hans sauer bitt av en hund på innmarka til Amdal. Fordi hundeeierne ikke ga beskjed om hva som hadde skjedd, ble de skadde sauene liggende ute helt til Amdal var og så om dem tirsdag morgen. Dersom de ikke hadde blitt funnet, ville sannsynligvis den ene av sauene dødd av skadene.

– Den ene sauen lå med sundtbitt kne på høyre framfot. Jeg godtar ikke at en kan forlate skadde dyr på den måten, sier Eivind Amdal.

Sett av naboene

Hendelsen må ha skjedd mellom klokka 16 og 17.30 mandag ettermiddag. Gården til Eivind Amdal ligger rundt fire kilometer fra E6, på toppen av Haukdalsbakkene i retning Hauka og Budal, og Amdal så selv en grønn bil som snudde på eiendommen hans mandag. Senere ble en mann og to kvinner observert av to av Amdals naboer.

– En av naboene, Sven Ola Krogstad, fortalte at de dro en hund etter nakkeskinnet. Måten de oppførte seg mot hunden på kunne tyde på at den hadde gjort noe veldig galt, sier Amdal.

Han ble da oppringt av naboen for å høre om han hadde registrert noe unormalt. Det hadde han ikke, men da han fant de to skadde sauene dagen etter skjønte Amdal sammenhengen.

Sauene overlever

Hunden de tre personene hadde med seg, skal ha vært en variant av dachshund. De små hundene brukes mye til jakt, og Amdal er nokså sikker på at også denne hunden var en jakthund. Eieren skal i tillegg ha vært kledd i jaktklær, men Amdal kjenner ikke til at det skal foregå jakt i området.

– Jeg ønsker ikke å henge ut jakthundmiljøet, for det tror jeg er veldig bra. Men det er noen som ødelegger for alle. Hadde de varskudd meg om det som hadde skjedd, hadde det vært greitt. Men nå måtte sauene plages i et halvt døgn før vi fikk dem til dyrlege, sier Eivind Amdal.

Sauen som ble minst skada, halter fremdeles litt, men klarer seg etter forholdene godt og går fortsatt ute. Den andre har fått penicillin av dyrlegen, og onsdag formiddag klarte den så vidt å stå på beina.

BITT I KNEET: Ifølge dyrlege ville ikke sauen overlevd hvis den ikke hadde blitt funnet når den gjorde. Sauebonde Eivind Amdal syns det er ille at sauen ble liggende skadet uten at han ble varslet.
– IKKE HUNDENS FEIL: Amdal er selv hundeeier, og mener at en alltid vil risikere at hunder kan bite sauer. – Men jeg godtar ikke at sauer blir forlatt med store skader, sier Eivind Amdal.