- Jeg søkte om fritak på grunn av helsemessige årsaker. Det er ikke noe å legge skjul på eller skjemmes over at jeg har slitt med psyken i flere år, og har vært deprimert i perioder med mye kjør. Jeg kan ikke drive rovdrift på meg selv, sier en åpenhjertig Engen til Trønderbladet.

- Beklager

49-åringen kom inn i kommunestyret i Midtre Gauldal foran forrige periode, og ble stemt opp på lista til sikker plass i kommunestyret også denne perioden. Men han blir altså ikke så se i kommunestyresalen på rådhuset.

- Det føltes godt å rykke opp på lista, jeg er veldig takknemlig overfor de som ga meg personstemmer. Jeg må bare beklage at de stemmene ble forgjeves, sier han.

Herman fikk 24 personstemmer ved årets kommunestyrevalg, og rykket opp to plasser på Fremskrittspartiets liste.

Langt nede

Han har vært medlem i helse og omsorgs- og klienutvalget. Sistnevnte behandler søknader via sosialkontoret.

- Det var til tider hardt å sitte i klientutvalget. Der kommer man nær mange triste skjebner i kommunen, og det går innpå en. Det var greiere i HO-utvalget, hvor jeg følte jeg hadde mye å bidra med. Jeg har selv en del erfaring med psykiatrien, og den kom ofte godt med, sier han.

- Jeg vil derfor også benytte muligheten til å takke medlemmene i HO for et utmerket samarbeid gjennom fire år, legger han til.

Herman innrømmer at han i enkelte perioder måtte ty til medisiner for å takle hverdagen.

- Det er ikke noe å være flau over. Derfor ønsker jeg å stå fram med mine psykiske problemer, sier han.

Kverulant?

Men det er ikke bare egen helse som ligger bak valget om å trekke seg fra kommunestyret, selv om det er hovedårsaken. Engens forhåpninger da han ble valgt inn i 2003, stemte ikke helt overens med praksis i politikken i Midtre Gauldal.

- Jeg hadde forventet at det skulle være annerledes. Ofte får vi altfor lite tid til å diskutere og behandle saker, og like ofte kom administrasjonen med dårlige svar og forklaringer til politikerne. Jeg hadde også inntrykk at av vi i Fremskrittspartiet, og til dels også Bygdefolkets liste, ble sett på som kverulanter når vi stilte nærgående og kritiske spørsmål, sier han.

Nektes samarbeid med Ap

Dråpen som fikk begeret til å flyte over var da Arbeiderpartiet, med ordføreren i spissen, slo fast at de aldri kom til å samarbeide med Frp.

- Det blir liksom ikke noe vits i å være med lenger når vi blir ekskludert på den måten. Vi må kunne samarbeide i lokalpolitikken uten slike prinsipper. På tvers av partitilhørighet må det la seg gjøre å sette seg sammen for å utarbeide gode planløsninger som gagner kommunen og dens innbyggere, sier han. sier Herman Engen.

Fortsatt engasjert

Samtidig understreker han at engasjementet ikke er borte. Herman lover flere leserbrev i Trønderbladet, og han er fremdeles brennende engasjert medlem i Fremskrittspartiet.

- Jeg har alltid brydd meg om lokalsamfunnet vårt. Det har ført til at jeg har sagt ja til mye, og tenkt for lite på meg selv. Heldigvis er Frp i kommunestyret for å bli, selv om jeg trekker meg, sier han.

- Hvem tar din plass i kommunestyresalen?

- Det er ikke helt bestemt, men det kan se ut som sønnen min, Stian, rykker opp.

23 år gamle Stian Engen var på sitt første kommunestyremøte mandag.

Utelukker ikke comeback

- Hva gjør du nå Herman?

- Nå skal jeg tenke litt mer på meg selv, slappe av litt mer, og se positivt på tiden som kommer. Det har jeg for så vidt alltid gjort, men nå har jeg mindre å tenke på, og jeg har fått mye spenning ut av kroppen. Det skal bli godt å senke skuldrene litt. Så får tiden da vise om jeg blir å finne på Frps liste om fire år.