Helt alene i elva uten hov og klepp, men med joggesko og ei stang som ikke er beregnet på laksefiske, dro Ola Bromseth i sist uke opp en laks på 16,3 kilo med bare hendene.

– Jeg var helt skjelven, innrømmer Ola Bromseth fra Klæbu.

Det var sist fredag han bestemte seg for å ta turen til Støren for å prøve lykken i Sokna. Han hadde allerede kommet hjem tomhendt to ganger før den samme uka.

Som en grisebuk

– Fredag hadde jeg bare tenkt å ta et par kast, elva var brun og jeg hadde ikke tenkt å holde på lenge, forteller Ola.

Et av kastene satte seg fast på den andre sida, og Ola måtte dermed bevege seg litt lenger ned i elva for å få løs snøret. Dermed sto han lenger nede enn han først hadde tenkt da laksen beit på.

– Den beit på en meter fra foten min. Jeg sto på et berg der det er veldig dypt ned. Først trodde jeg ikke laksen var særlig stor, den ble med uansett hvor jeg trakk så jeg trodde den var rundt tre-fire kilo. Men så ble det mer liv i den etter hvert.

Da fisken begynte å nærme seg et grunt stryk, tok Ola joggeskoene fatt og sprang ut i elva for å prøve å unngå at den skulle slippe. Det var mørkt, så han såg ingenting, men skjønte at laksen stod rett ned fra stanga.

– Jeg hadde fremdeles ingen peiling på hvor stor den var, og tenkte at jeg kunne prøve å ta den opp med hendene. Det kjentes ut som en grisebuk, jeg hadde ikke sjanse, forteller laksefiskeren.

Ingen plan

Dermed raste laksen 100 meter ned i elva og stilte seg i et stryk. I 15-20 minutter stod den nesten i ro, før Ola til sist fikk dratt den opp.

– Den glei inn i ei bakevje. Jeg hadde verken klepp eller hov, men vada ut til låra. Så tok jeg stanga i kjeften, tok fisken med to hender på undersida og heiv den på land, flirer Ola.

– Hadde du en plan for hvordan du skulle få den opp?

– Plan nei? Jeg hadde ingen peiling. Har aldri fått en så stor fisk før, men visste bare at jeg måtte holde konstant press. Jeg var livredd for at den skulle gå, forklarer Ola Bromseth.

Grunnen til at Ola stilte i elva uten nødvendig utstyr, var kort og godt at han ikke hadde regnet med noen fangst i det hele tatt.

– Jeg vurderte om jeg skulle ta med en svartsekk, men tenkte at jeg får ikke noe lell. Men jeg hadde med to plastposer, den ene trakk jeg over hodet og den andre over sporen. Så la jeg ei avis i midten og la hele fisken på tvers i baksetet, sier Ola.

Flaksefisker

Det er i hovedsak ørret Ola Bromseth har fisket tidligere, og laksen på 16,3 kilo er et bra hopp opp fra den tidligere rekorden på 2,1 kilo.

– Jeg fikk en laks igjen søndag kveld, den var på 9,7 kilo. Men det var bare flaks det også, jeg hadde krøka den i halen, flirer fiskeren som gjerne vil takke Harald Skare for muligheten til å fiske i valdet.

– Neste gang tar jeg med klepp og hov.

NY FANGST: Selv ikke etter en fangst på 16,3 kilo var Ola Bromseth fornøyd. Søndag kveld fikk han denne laksen på 9,7 kilo.