I løpet av seks måneder skal Silje og Sarah leie bobil og dra på surfekurs i Australia, ligge i telt på en 26-dagers safari i Afrika, lære salsa på Cuba, kle seg ut som bjørner på karneval i Rio, og gå den lange turen til ruinene av inkabyen Machu Piccu i Peru. Reisen til de to melhusjentene kan du følge på Trønderbladets nettsider, her vil vi publisere reisebrev fra jentene.

Impulsiv når hun får tenkt

Mens Silje er den som liker å planlegge og liker å ha orden i sakene, tar Sarah ting mer på sparket. Det var Sarah som før jul i fjor kom med forslaget om de ikke skulle reise jorda rundt. «Nei!», var fornuftige Siljes første respons. Hun hadde allerede planlagt et år på folkehøgskole, ikke flere måneder med "pengesløsing" i fjerne østen. Så gikk det litt tid før Silje plutselig snudde helt om. «Jo, jeg blir med likevel», kunne hun fortelle Sarah.

– Silje er stort sett med på alt hun blir utfordret til. Hun må bare tenke litt på det først, smiler Sarah.

Redde for pass og hai

Både fra familie og venner har Silje og Sarah fått misunnelige tilbakemeldinger på turen. Gode råd har det heller ikke manglet på. For begge er de egentlig veldig godtroende, innrømmer Silje og Sarah.

– Men Silje er kanskje verst, mener Sarah.

– Ja, så du bør nok ta deg av den kritiske biten, medgir Silje.

Skrekkhistoriene fra andres turer er det mange av, men det stopper ikke Sarah fra å fortelle Silje en ny en. En backpacker hun kjenner ble nemlig forlatt av guiden midt i jungelen og måtte bo hos en stamme inntil en av stammefolket skulle inn til sivilisasjonen. Historien gjør ikke en allerede småbekymret Silje lettere til sinns. Likevel påstår hun hardnakket at det hun er aller mest redd for er å miste passet.

– Enig. Dessuten er jeg veldig redd hai og gruer meg litt til surfekurset, forteller Sarah.

– Å miste flyet hadde også vært litt krise. Eller om vi får salmonella eller turistdiaré. Men det aller verste er om vi mister kameraet med alle bildene våre, begynner Silje å ramse opp før de to venninnene blir enige om at folk tross alt har overlevd backpackingturer før dem.

Har jobbet hardt

Forberedelsene til den seks måneder lange turen gjorde Silje og Sarah unna i Trollheimen. De måtte jo finne ut om de klarte å være sammen over lang tid, bare de to.

– Vi var tre dager i Trollheimen for å gå inn sekkene. Det var lenger enn vi trodde og det endte opp med at vi måtte dele sovepose fordi Sarahs var ødelagt, sier jentene som har kjent hverandre siden barneskolen.

Hele sommeren og høsten har de jobbet hardt for å få råd til eventyret. Sarah har jobba på Ica og hos en dyrlege. I tillegg har hun vært flink til å bruke lite penger.

– Jeg har ikke brukt mindre penger, men heller jobbet mer. Det er verdt det når en har noe å jobbe mot, flirer Silje fornøyd.

Budsjettet for turen er på 100.000 kroner for hver av dem. Det skal rekke både til mat, fly, forsikring og alt annet de måtte trenge. Både Silje og Sarah gleder seg til å skrive reisebrev og fortelle om opplevelsene sine på Trønderbladets nettsider. Hvor ofte de får nettilgang og dermed mulighet til å skrive hjem, er ennå vanskelig å si.

– Men vi håper å kunne skrive litt hver uke eller annenhver uke, sier Silje.

GOD STEMNING: Vennskapet mellom Silje Haukdal og Sarah Olstøren blir satt på prøve når jentene nå skal dra på tur jorda rundt i seks måneder. Eventuelle uenigheter blir løst med stein-saks-papir, har venninnene bestemt.
SNART KLARE: Både reisenerver og reiselyst var på topp bare dager før det store eventyret skulle begynne.
FULL KONTROLL: – Har du laget egen perm for turen?, flirer Sarah Olstøren og syns det er litt artig med venninnen Silje Haukdals planlegging og orden.