Banksjefen i Sparebank 1 ber folk ha et edruelig forhold til finanskrisen som også skyller inn over oss i Gauldalen. - Kom til banken hvis du er nervøs.

- Det er veldig opphauset. Store overskrifter, det gjør noe med oss, sier Hans Halle-Knutzen.

Han er banksjef for Sparebank1 Midt-Norge Gauldalen. Det innebærer Melhus, Lundamo, Støren, Ålen og Røros.

Han understreker at situasjonen i finansmarkedet er alvorlig. Likevel trenger ikke gauldalingene få panikk over sparepenger, renta og lån som de ikke klarer å betjene.

- Det viktige budskapet er at om noen føler det begynner å stramme seg til; kom til banken. Vi finner gode løsninger, sier Halle-Knutzen.

Folk må ikke la ting skli ut, slik at det går for langt. Du må ta turen til banken før inkassokravene tyter ut av postkassa.

Økning av mislighold

Banken ser en liten økning i mislighold av lån de siste to månedene, men banksjefen får ikke panikk av den grunn.

- Jeg er ikke bekymret. Ingen regner med at en bank går uten tap. At vi har gått null i tap de siste årene er unormalt. Dette viser at vi går over i mer normale tilstander.

- Har det gått for langt er det vanskelig å hjelpe. Kommer du når inkassokravene kommer, er det ikke sikkert vi greier å hjelpe. Alle må ta sitt ansvar, sier banksjefen.

De ser en kraftig økning i folks bruk av kredittkort de seneste årene. I utgangspunktet er banken positiv til denne økningen, fordelene med kortet er mange.

- Men det betinger kontroll, understreker Halle-Knutzen.

Folk bekymret for renta

Banken har merket pågang fra kunder som er bekymrede for renta. De har en del spørsmål og bekymringer over situasjonen. Folk er også redde for sparepengene de har satt i aksjefond. Halle-Knutzen ber også disse kundene om å ta det med ro.

- Markedet går sånn, det svinger opp og ned. Man må se det på lang sikt. All historikk sier at sparing i aksjefond over tid lønner seg i stedet for å sette pengene i banken. Man må tåle svingninger, sier han.

De pengene du har satt i aksjefond skal du egentlig glemme, la de gå sin gang.

- Det er pensjonen din, sier Halle-Knutzen.

Til de som absolutt må ha pengene nå, ligger de omtrentlig på 2005-nivå, ifølge banksjefen. Men han råder til å vente med å ta ut pengene akkurat nå. Vent til pilene igjen peker oppover. For det vil de, mener Halle-Knutzen.

Det som angår folk flest, er renta. Sparebank1 kalkulerer med et påslag på fire prosent. Det betyr rente godt over ti prosent.

- Det betyr ikke at vi predikerer at renta går opp i 12 prosent, men økonomien din bør tåle det, fastslår Halle-Knutzen.

Har du betalingsproblemer?

Svarer du ja på ett eller flere av disse spørsmålene, bør du få en avtale med banken din og få oversikt og hjelp til å bedre din økonomiske situasjon.

- Har du innfridd kredittkort med andre kredittkort?

- Har du innfridd forbrukslån eller kredittkort med boliglån mer enn én gang?

- Betaler du ofte eller alltid ned bare minimunsbeløp på kredittkortregningen?

- Betaler du fremdeles avdrag på innkjøp av reiser, gaver eller klær gjort med kredittkort eller handlekonto for mer enn ni måneder siden?

- Har du latt være eller utsatt å betale regninger fordi du mangler penger?

- Har du kredittkortregning eller forbrukslån på mer enn tre-fire ganger mer enn brutto månedslønn?

BEHOLD ROEN: Hans Halle-Knutzen i Sparebank1 tror vi rir finansstormen av. Han ber folk ta det med ro. Ja, renta vil være høyere, og fondssparingen vil dabbe av, men det går over.