– Det er over og ut for firmaet hvis han ikke får være her, sier Per Einar Bakkebø, om sønnen Øyvind Bakkebøs mekaniske verksted i Soknes leir.

Les også: Melhusbarnehage ønsker å starte opp på Støren

Bakkebø stål er en av 15 leietakere som i dag holder til i leiren. I kommunedelplan for Støren, som ble vedtatt tidligere i år, står det at Soknes leir skal reguleres til boligformål og barnehage, og nå mener Bakkebø at dette blir kroken på døra for sønnens bedrift.

–Dette er livsgrunnlaget hans

I verkstedet produseres nærmest hva som helst innen småproduksjon av stål, til både industri og jordbruk. Bakkebø Stål leverer mye til blant andre Winsnes maskin og Norsk Kylling. Firmaet har Øyvind Bakkebø drevet i fire år. Først holdt han til i Moøya, før det ble solgt. Så fikk han leie rimelig her i Soknes leir.

Faren Per Einar Bakkebø er tydelig på at det vil være den sikre død for sønnens firma, om han ikke lenger får leie denne garasjen i leiren.

– Her er det rimelig leie. Dette er livsgrunnlaget hans.

Samlingssted for ungdom

I tillegg til stålproduksjon, driver også Øyvind med bilcross. Garasjen er ofte et samlingssted for bilinteressert ungdom i det miljøet på kveldstid, hvor de mekker på biler.

– Her ligger de også skjermet til, og er ikke til sjenanse for noen, sier Per Einar Bakkebø.

Les også: Folkefest i Ulvstuhaugen

–Vi vet ikke hva vi har vedtatt

Roger Refseth (Frp) tok opp denne saken som interpellasjon med oversendelsesforslag i kommunestyret i juni, men møtte kraftig motstand hos ordføreren. Ordfører Sivert Moen (Sp) ville rett og slett ikke ta oversendelsesforslaget opp til votering, noe han måtte gi seg på. Refseth fikk likevel ikke nok stemmer til å sende over oversendelsesforslaget til rådmannen.

Refseth forteller at han prøvde å få med seg ordføreren, rådmannen, enhetsleder og næringsrådgiveren til Soknes leir før det forrige kommunestyret, men lyktes ikke med det.

– Vi som politikere er nødt til å ta en ny runde på dette. Vi vet ikke fullt ut hva vi har vedtatt. Vi kjente ikke de økonomiske konsekvensene. Det må også jeg ta ansvar for, sier Refseth.

Les også: Her kan det komme Syria-flyktninger

Redd for store kostnader og konsekvenser

Noe av det Refseth har advart mot, er de store kostnadene som vil komme med klargjøring av tomta. Riving av byggene og rens av forurenset jord. Refseth anslår at det vil koste 40 millioner kroner å klargjøre tomta, før man i det hele tatt har begynt å bruke ei krone på å bygge barnehage.

I tillegg peker han på mangelen på næringsareal på Støren. Hvor skal alle disse firmaene og virksomhetene gjøre av seg, når leiren skal gjøres om til barnehage? Han spør: Er kommunen villig til at næringslivet flytter ut av kommunen?

Les også: Nordenfjeldske etablert på Støren

Et firma som kan være på vei ut av kommunen, er Nordenfjeldske brønn- og spesialboringer. De har nå kontor i leiren, hvor det sitter to mann. De har fire mann ute i felten, samt to borerigger. De trenger også et lager på 500 kvadratmeter til sitt utstyr.

– Vi er nødt til å finne et alternativ. Er det noe ledig på Berkåk, flytter vi dit. Her er det ikke noe som er klart til å bygges, sier Erik Martin Wagnild i firmaet.