Siden 29. oktober har Melhus fått 27 smittetilfeller for covid-19. Det ble også smittetilfeller i helga, og Melhus står nå registrert med 327 smittetilfeller siden koronatiden startet i fjor. I løpet av mandagen ble det plusset på to nye på statistikken, og Melhus står nå på 329 smittetilfeller.

Barn og voksne

– I forrige uke hadde vi 20 positive PCR-tester. Det er både barn og voksne som er smittet, og det er uvaksinerte og fullvaksinerte som er smittet, sier enhetsleder Monica Brækken.

Brækken opplyser at hun har fått melding om to nye smittetilfeller mandag morgen.

– Som regel er det slik at antall positive hurtigtester og antall positive PCR-tester følger hverandre. Når folk får et positivt resultat på hurtigtest, skal de sende kommunen en e-post om dette og så følger vi opp, sier Brækken.

I løpet av fire dager i forrige uke hentet folk 1100 hurtigtester. Kommunen har lagt ut hurtigtester på Melhus bibliotek og i kommunens servicesenter. Brækken sier at det fort går med noen hurtigtester når et barn er smittet, og hele skoleklassen samt eventuelt søsken og foreldre skal teste seg. Testinga skal ofte gjøres flere ganger.

Følger utviklinga

– Vi følger jo utviklinga tett, og vi oppfordrer folk til å tenke på at pandemien ikke er over. Folk rådes til å ta de forholdsregler som er aktuelle. Påbud om munnbind er ikke vurdert som aktuelt så langt, men vi oppfordrer folk til å bruke munnbind der det ikke er mulig å holde god nok avstand, sier rådmann Katrine Lereggen i Melhus kommune.

Videre er et sterkt råd fra kommunen at folk holder avstand og er hjemme om de er syke. Når det gjelder deltakelse på større arrangementer, råder Brækken folk til å tenke seg om.

Hva som er årsaken til at Melhus nå opplever økning i smittetilfeller, tror rådmannen kan være delt.

– Vi har noen grupper som ikke er vaksinerte. Med gjenåpninga lever vi som normalt, og det var ventet noen nye smittetilfeller, sier Lereggen.

Brækken opplyser at så lenge det ikke er en stor smitteøkning, har kommunen fokus på å følge opp de smittede og på vaksinasjon både for influensa og korona.

Vaksinasjon

Vaksinasjonsgraden i Melhus er høy. Kommunen går som tidligere omtalt, snart i gang med tredje vaksinedose for personer over 65 år. Ifølge Melhus kommune er det 3300 innbyggere i gruppa over 65 år, og disse får tilbud om den tredje dosen i det nye vaksinasjonslokalet som er i Energiparken.

Midtre Gauldal har også nye smittetilfeller, og står mandag morgen med 138 smittetilfeller siden koronatiden startet.