Rune Laugsand jobber med et bosettingsprosjekt for flyktninger og er ofte i kontakt med våre nye landsmenn. Han sier at de savner å ha noe å gjøre på fritiden. Da fikk Rune en genial idé.

Les også: Grønn lunge blir grå

Les også: Hvem får bo på Søberg?

–Ja, vi tenkte å arrangere et OL, eller omlandsmesterskap i basse. Vi har fått ganske mange nye landsmenn her til Melhus, så jeg har dratt litt rundt i boligene deres og lært de denne tradisjonsrike sporten vår. Med dette som bakteppe må vi jo selvfølgelig arrangere mesterskap! Jeg tenkte at det hadde passet godt her på Melhus, og jeg har snakket med folk som sier at de syns det høres kjempeartig ut. Det har seg jo sånn at mange av dem som har kommet hit er unge menn, som liker å spille fotball og liker å røre seg. Derfor passer jo bassen utmerket. Vi har samtidig tenkt som så at det er flere som burde deltatt og vist frem sine ferdigheter, så vi har selvfølgelig utfordret både lensmann og prest til å stille opp! 13. august arrangeres EM i basse på Lademoen i Trondheim, og vi kommer selvfølgelig til å utfordre den nybakte europamesteren. Ellers har selvfølgelig alle som vil lov til å være med!, forteller en engasjert Laugsand til Trønderbladet.

Trøndersk idrett

Laugsand mener det ligger mye kultur i bassen. Det er en trøndersk idrett som har en mystisk fortid. Det finnes mange meninger og teorier om hvor og når bassen oppsto.

Basse er et spill som går ut på å forsvare sin rute eller ring på bakken. Man tegner opp en "bassebane" og spiller alle-mot-alle etter utslagsmetoden – helt til det står igjen én vinner til slutt. Om bassen lander i ruta di, får du en prikk, eller minuspoeng. Etter et visst antall prikker er man ute av spillet. Det er mest vanlig å spille til tre prikker.

Et alternativ til fotball

En basse er som regel laget av brukte sykkelslanger. Fra gammelt av er sporten kjent som "fattigmanns-fotball", en idrett man kunne bedrive hvis man ikke hadde råd til en fotball. Man pleide blant annet å bruke bassen i pausen på arbeidsplassen, på kaia eller i skolegården. Laugsand ønsker å "gjenopplive" bassen, og mener at den er et utmerket alternativ til lærkula.

–Mange av våre nye landsmenn ønsker jo å spille fotball, som er en ganske plasskrevende idrett. I tillegg driver jo Melhus Idrettslag godt, det er ikke bare å komme inn på laget. Der er heller ikke enkelt å finne plass. Derfor er basse så fantastisk, ettersom man ikke trenger mye plass. Det er bare å tegne opp sirkler, så er man i gang! Det er enkelt å holde på med i bofellesskapene, slik at de som bor der får en aktivitet å bruke fritiden sin på. Det handler jo selvfølgelig også om å friske opp om bassen, å huske på hvor enkelt det er å ta den fram og spille, sier Laugsand.

–Ufarliggjøring av det fremmede

Integrering er ikke enkelt. Flyktningstrømmen inn i Norge og Europa er svært omstridt, og mange er svært skeptiske til flyktningene som nå har bosatt seg i kommuner over hele Norge, inkludert Melhus. Laugsand håper at arrangementet kan være med på å minske skepsisen overfor flyktninger.

–De har veldig lyst til å bli kjent med naboene sine, men dette er jo ikke så enkelt. Det har jo med språkvansker og kulturforskjeller å gjøre. I deres kultur inviterer man ofte naboen på kaffe og middag, imens vi i Norge lar naboen som regel være i fred. Jeg forstår også skepsisen folk har til de som flytter hit fra andre land, det er ikke alltid enkelt å forholde seg til noe fremmed. Derfor håper jeg bassefesten kan bidra til å vise folk at dette er helt vanlige folk som liker å bevege seg og ha det gøy. Vi skal ordne med musikk og sørge for at dette blir en skikkelig fest for alle!

Stor interesse

Mesterskapet skal holdes på grusområdet bak Melhustorget lørdag 20. august. Laugsand sier han har fått utelukkende positive tilbakemeldinger på arrangementet, og forteller at flere støttespillere har meldt sin interesse.

–Jeg har vært i kontakt med Hans Petter Øien, som er i næringsforumet. Han var veldig positiv, og syns det var en kjempeidé. I tillegg har jeg forhørt meg med ledelsen for Melhustorget, de var også veldig positive. Alt i alt er det veldig mange positive krefter som sier at de gjerne vil være med og bidra. Vi satser på finvær og tror dette blir kjempebra, sier Rune Laugsand til Trønderbladet.

PÅ BENKEN: Glimt fra bassemesterskap på Melhus videregående skole i august i fjor. Elevene i 2 KEM følger spent med på hvem som blir nestemann ut i basse som klassen prøver som en del av makkerskapsprosjektet, som skal forebygge ensomhet og frafall. Foto: Gunn Heidi Nakrem
SAMSPILL: Elever ved Melhus vgs spiller basse som en del av makkerskapsprosjektet. Foto: Gunn Heidi Nakrem