Å øke antall laks i oppdrettsanleggene bryter med stortingsmeldingen om en forutsigbar og bærekraftig vekst, mener flere organisasjoner, som har klaget vedtaket inn for Sivilombudsmannen.

Bak klagen står Norske Lakseelver, Norges Jeger- og Fiskerforbund og Naturvernforbundet.

Mer laks i merdene

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) kunne i slutten av juni kunngjøreat oppdrettere til tider av året får øke mengden oppdrettsfisk i merdene, gjennom såkalt rullerende MTB (Maksimalt Tillatt Biomasse). Konsekvensen blir mye mer oppdrettsfisk i havet utover høsten, mener organisasjonene.

– Disse vil bli ekstra verter for parasitten lakselus, noe som vil bidra til å øke luseproblemet ytterligere og vil spesielt gå hardt ut over sjøørreten i fjordsystemene, heter det i en pressemelding tirsdag.

- Snikvekst

Organisasjonene begrunner klagen med at forskriften bryter med den vedtatte stortingsmelding 16 (2014-2015) om forutsigbar, bærekraftig vekst og bedre miljøtilpassing i oppdrettsnæringen. De mener det er uakseptabelt at fiskeriministeren legger opp til det de kaller en snikvekst før arbeidet med å justere mengden laks gjennom et «trafikklyssystem» er fullført.