Det har vært en fenomenal dugnadsaktivitet de siste dagene for å lage kunstsnø til skiløypene ved Trehjørningen på Kvål. Snøkanonen har gått døgnet rundt, og det har vært stor interesse for å stå på vaktlista, forteller Asbjørn Hepsø, leder i skiavdelinga i Trønder-Lyn. To og tre personer måtte til på hver vakt for å passe snøkanonen og traktoren som drev vannpumpa. Natt til lørdag var Bache Gabrielsen satt opp på lista. Men Hepsø måtte stryke ut navnet hans. Konjakk-kongen kom nemlig ikke. I stedet ble Braastad satt opp, sammen med de lokale heltene Inge og Kjetil.

– Vi har det artig og sosialt, og er ganske stolte over at dette er den eneste produksjonen av kunstsnø i Gauldalen. Andre idrettslag må avlyse skirenn, men vi kan sette opp datoer for poengrenn, og gjennomføre som planlagt, sprudler Hepsø.

Se flere bilder i galleriet ovenfor.

1.000 kubikkmeter snø

Han sier at snømangelen går på motivasjonen løs for barn og ungdom som trener på ski.

– Å ha snø å gå på er helt avgjørende for framtida til skisporten, for å opptrettholde motivasjon og treningsglede. Barmarkstrening hele vinteren er drepen, sier Hepsø.

Dugnadsgjengen på Kvål regner med at de har produsert rundt 1.000 kubikkmeter kunstsnø fra den lille bekken som renner forbi skianlegget. Da har de brukt to-tre døgn denne uka på produksjonen. Dette er det første året Trønder-Lyn lager kunstig snø, og de har allerede samarbeid med naboklubber oppover Gauldalen om trening.

Stor investering

Snøkanonen er stasjonær, og snøen som produseres legges i en haug, som deretter kjøres ut med traktor og henger. Idrettslaget har lagt stort arbeid i å få løypetraseen så slett og fin som mulig, for å minimere snøbehovet. I løpet av lørdag har de dekt over 500 meter av lysløypa. Målet er å snølegge 1.000 meter. I tillegg har de lagt snø i en akebakke for ungene.

Hepsø vet ikke sikkert hvor mye de har investert i anlegget. Men han regner et par hundre tusen kroner, når utstyr, forarbeid og dugnastimer legges sammen. Dessuten har lokale bedrifter stilt opp med maskiner og utstyr, enten gratis eller til en rimelig pris.

Medlemmene i skigruppa har også jobbet gratis, til og med på nattevakt. Men Mr. Braastad kommer utenfor regnskapet.

Les Trønderbladet: Avlyser sitt andre renn for sesongen.