– Hun søkte om familiegjenforening 12. juni 2014, og jeg venter på svar fra UDI om dette. Jeg har fått vite at 18 måneder er vanlig ventetid, sier Mohammed.

Etter at han måtte flykte fra Sudan som følge av det han beskriver som problemer med sudanske myndigheter, bodde han først i et mottak i Førde. Mohammed kom til Norge for to år og fire måneder siden, og han fikk Melhus som bosettingskommune. Han forteller at det i Melhus er en sudansk familie og ham.

Skal ta mer utdannelse

Tidligere har han studert datainformatikk, og Mohammed ønsker å bygge på utdannelsen ved å ta en mastergrad på universitetet. Men først må norskferdighetene styrkes. Mohammed er i gang med å ta norsk og engelsk på videregående skole-nivå for å få studiekompetanse. Målet er å få seg en datajobb etterpå, og Mohammed tror det vil bli lettere å få jobb når han har mer utdannelse.

Språktrening

Som en del av innøving av norskferdigheter, er Mohammed på språktrening på Melhus bibliotek. Der har han vært i tre måneder og han låner ut bøker til dem som stikker innom biblioteket.

– Han er høflig, hyggelig og trivelig, sier barne- og ungdomsbibliotekar Duesten.

Lesing av Trønderbladet er en del av språktreninga, og Duesten tar med seg Mohammed inn i kommunestyresalen som ligger like ved biblioteket.

Kaldt i rådhuset

«Hæle vi å sett her» er dagens første setning, forteller Duesten og viser fram en lapp med setninger de skal øve på utover å lese i Trønderbladet.

– Det er så kaldt i kommunestyresalen at jeg var usikker på om vi kunne sitte her, forklarer Duesten til Trønderbladet.

Mohammed prater godt norsk, og han får øve seg på både bokmål og dialekt.

– Jeg trives veldig godt på Melhus bibliotek, og Oddrun er veldig hyggelig. Hun lærer meg norsk, sier Mohammed og Oddrun legger til at Mohammed kan gi henne noen datatips.