– Her har det vært god stemning og høy allsangfaktor, sier en strålende fornøyd Jo Gabriel Grøtan til Trønderbladet.

Han er både bygdepolitisk nestleder i Sør-Trøndelag Bygdeungdomslag og leder for lokallaget Horg og Flå.

– Godt fotfeste

Grøtan føler seg nærmest som hjemme under det gigantiske arrangementet, som i år går av stabelen på Hvam i Akershus. De to første dagene av landsstevnet var det nemlig to trønderband som sto for underholdningen på kveldstid. Først var det Sie Gubba som spilte opp til fest onsdag, før namsosingene i D.D.E. sto på scenen torsdag kveld.

– Trøndersk musikk har godt fotfeste over hele landet, forteller han.

– Her er det konserter hver kveld.

Motorsag og tautrekking

De folkekjære artistene er likevel bare en liten del av det ungdommene har fått oppleve denne uka. Rundt 1500 ungdommer deltar på Landsstevnet, hvor det blant annet kåres norgesmestre i tevlingsgrenene spekematanretning, motorsag, eksteriørbedømming av storfe og blomsterdekorering.

– I tillegg foregår det mange andre morsomme aktiviteter i løpet av uka, forteller Grøtan, som får positiv støtte fra kompisen Ola Skogstad i Horg og Flå Bygdeungdomslag.

– Vi har gledet oss til å delta på både årsmøtet og Landsstevnet, og regner med å ha et par førsteplasser i lomma når vi kommer hjem, sier Skogstad, som deltar både i tautrekking og eksteriørbedømming av storfe.

Årsmøte

Før festivalen ble dratt i gang for alvor tirsdag, deltok både han og Grøtan på et annet av årets store høydepunkter – årsmøtet i Norges Bygdeungdomslag. Også det foregikk på Hvam, der 12 representanter fra Sør-Trøndelag deltok, deriblant tre styremedlemmer fra Horg og Flå og tre fra Hølonda Bygdeungdomslag.

– Mye ble gjort, og det ble lange dager med mye diskusjon og planer for veien videre. Engasjert ungdom fra hele bygde-Norge diskuterte det vi er best på, nemlig landbruk, sier Grøtan.

Sie Gubba rocket Norges Bygdeungdomslags landsstevne onsdag kveld. Foto: Øyvind Alm