– Når jeg har klart å reise tusenvis av kilometer for å komme fra Slovakia til Norge, klarer jeg å reise 40 minutter med egen bil eller buss til en ny fabrikk på Orkanger. Vi tror Orkanger blir bedre enn Malvik, sier tillitsvalgt Marek Hutta ved Norsk Kylling.

Mandag ble det klart at styret i Norsk Kylling vraket Midtre Gauldal når det gjelder nyfabrikken, og i stedet er i møter med Orkdal. Malvik er også et alternativ for Norsk Kylling.

Mener det er overkommelig

Hutta bor på Rognes, og mener det er overkommelig å pendle til en fabrikk på Orkanger. Reaksjonene fra de ansatte etter styrets beslutning om å vrake Midtre Gauldal som lokasjon for ny fabrikk, har ikke vært så negative, forteller Hutta.

- Det viktigste er at det bygges ny fabrikk, og jeg er glad for at det skal investeres. Ellers kan det bli vanskelig for Norsk Kylling å være konkurransedyktig, sier Hutta.

De fleste av de rundt 300 ansatte er ifølge Hutta, fra Slovakia og Polen. Mange bor i Midtre Gauldal, og Hutta tror at de vil fortsette med det såfremt de ikke velger å vende tilbake til hjemlandet igjen. Noen av de ansatte har belaget seg på å jobbe bare et par år på Støren, forteller Rognes.

Om framtidig bemanning

Det som opptar de ansatte mest, er om de beholder jobbene nå som Norsk Kylling planlegger å automatisere produksjonen.

– Arbeidsstokken kan bli redusert med 10–50 prosent fordi det vil bli full automatisering. Foreløpig vet vi ikke hvilken type maskiner fabrikken vil få, men det blir sikkert reduksjoner i arbeidsstokken både i produksjonen og i administrasjonen. Noen ansatte vil kunne få jobb i anlegget på Støren eller i Hugaas rugeri. For dem som ikke får jobbe hos Norsk Kylling, må det arbeides for å finne løsninger, sier Hutta.