Grete Kjellås kom på to meters hold på ei gaupe som passa på byttet sitt: - Overraskende at den var så tam.

To gauper hadde nettopp tatt en rådyrbukk i Budalen. Grete Kjellås kom kjørende på veg til jobb da hun oppdaga gaupene og rådyret som låg i vegkanten.

- Den ene gaupa sprang over vegen og satte seg litt lenger unna, men den andre ble liggende og passe på byttet. Den låg der heilt rolig i 20 minutter i alle fall, forteller Kjellås.

Vokta byttet

Kjellås fikk nærkontakt med den ville gaupa:

- Jeg ble sittende i bilen min og var ikke mer enn et par meter fra gaupa. Jeg fikk tatt bilder av den på nært hold. Det var overraskende at den var så tam og ble liggende, forteller hun. Gaupene ble værende lenge:

- Da jeg kom tilbake fra jobb, hadde gaupene dratt rådyrbukken litt lenger opp, men var der fremdeles.

Uredd

Gaupa er til vanlig veldig folkesky. Den er kjent for å kunne nedlegge byttedyr mange ganger sin egen kroppsvekt. Ei vanlig gaupe kan bli opp mot 130 cm lang og 26 kg tung. Tidligere i vinter tok ei gaupe en hjort på rundt 100 kg på Almåsen i Singsås. Gaupa ble seinere felt.

- Ble du redd når du kom så tett på rovdyret?

- Nei, jeg har sett ville gauper før på nært hold og jeg satt inne i bilen, så jeg var ikke redd, forteller Kjellås. Grete Kjellås jobber som avløser og forteller hun er veldig spent på hvordan det vil gå med sauene til sommeren når det er såpass nærgående gauper i området.

UREDD: Denne gaupa låg stille og rolig og passa på rådyrbukken som den hadde jakta ned sammen med ei anna gaupe. – Sittende i bilen kom jeg heilt inntil den, forteller Grete Kjellås. (Foto: Grete Kjellås).
VOKTA BYTTE: Gaupene låg og vokta over denne rådyrbukken: - Det er tydelig at det er gaupene som tok bukken, den var varm ennå da jeg kom til stedet, forteller Kjellås. (Foto: Grete Kjellås).