– Det er tre positive tester meldt i dag, og dette er prøver som er tatt på mandag. Vi erfarer at mange tar prøve på mandager. Alle tre smittede satt i karantene fra før, sier enhetsleder Monica Brækken.

Brækken opplyser at det ene smittetilfellet følges opp av Trondheim, mens de to andre gjelder henholdsvis en ungdom og en voksen. De to sistnevnte tilfellene kan knyttes til smitteutbruddet i nedre Melhus ifølge Brækken.

Testing

Siden i fjor vår er det tatt over 19.300 koronatester i Melhus, og det er påvist 257 koronatilfeller i Melhus. Antall PCR-tester har avtatt etter at kommunen begynte med utdeling av selvtester. Selvtest kan en hente i bibliotekets åpningstid, og biblioteket er åpent alle dager unntatt søndager.

– Vi ser at med god tilgjengelighet på selvtester, er det noe mindre testing ved teststasjonen. Hvordan det utvikler seg når det gjelder testing ved teststasjonen, må vi erfare litt fra uke til uke. Vi forventer at antall tester går ned. Testerne har gjort en formidabel innsats, sier Brækken.

Det sterke rådet fra enhetslederen er fortsatt at folk går og tar en koronatest dersom de tar vondt i halsen og er snufsete. Kommunens erfaring er at symptomene på forkjølelse og covid-19 kan være ganske like.

Vaksine

Mange har tatt koronavaksine i Melhus. Pr. 24. september ser det slik ut ifølge Melhus kommune: I aldersgruppa 85 pluss har 99 prosent tatt denne vaksinen, mens det er 97 prosent i aldergruppa 75–84 år som er vaksinert. I gruppa 55–74 år har 96 prosent tatt koronavaksine, mens 93 prosent i gruppa 45–54 år som har tatt imot koronavaksine.

I gruppa 25–39 år er det 87 prosent som har tatt koronavaksine, mens det er enda bedre oppslutning i gruppa 18–24 år for der har 91 prosent tatt denne vaksinen. I gruppa 16–17 år har 92 prosent tatt koronavaksine, mens 88 prosent i gruppa 12–15 år har tatt imot tilbudet om koronavaksine.

Folkehelseinstituttet har sendt ut melding om at det er mulig å velge hvilken type vaksine en vil ha.