¿ Følg bilens serviceintervaller så lenge du har den. Skal du selge bilen, få den testet slik at du kan legge fram en tilstandsrapport. Med en verkstedtest finnes det som måtte være av feil, både på det motormessige, drivverket og det elektriske anlegget. Følges intervallene, trenger ikke bilen annen service, hvis det ikke dukker opp noe spesielt. Dette er det beste rådet bilmekaniker Steinar Vikestad hos Sundberg mekaniske bilverksted i Melhus har å gi.

Slik får du solgt bilen til best mulig pris:

Test:Kan du vise fram en verkstedtest som dokumentasjon på bilens tekniske tilstand, er det et stort pluss i salgsprosessen. En slik test er et verdipapir i denne forbindelse, fordi kjøperen vet hva han får.

Prisen: Vær nøye med å angi riktig pris på bilen. Blir du nedringt etter annonsering, er det mye som tyder på at prisen er for lav. Riktig bruktbilpris finnes i NAFs medlemsblad Motor eller i bruktbilannonser i aviser. En annen mulighet er å ringe en forhandler og spørre etter prisen på tilsvarende bil. Selger du bilen privat, får du normalt 10-15 prosent mindre enn prisen hos en forhandler.

Riktig annonsering er viktig. Det finnes flere internettsider hvor du kan legge inn annonsen gratis eller billig, for eksempel www.finn.no. Her kan også bilder av bilen vises. Annonse kan også legges inn på TVs tekstsider. I spesielle annonseblader kan du få inn både tekst og bilder rimelig eller gratis.

Service: Hvis du har passet på å ha bilen på service med jevne mellomrom, bør du legge fram servicehefte som bevis. Et servicehefte som er utfylt og stemplet av et merkeverksted, vil være en god dokumentasjon på at bilen teknisk sett er tatt vare på.

Vær ærlig: Når du skal selge bilen din, skal du ikke være beskjeden. Når bilen annonseres, sørg for å få med alle positive sider med den. Ta med ekstrautstyr, lav kjørelengde, verkstedtest, nye vinterdekk og andre fordelaktige ting. Har bilen en liten bulk under støtfangeren bak, er det ingen grunn til å nevne det i annonsen, men vær ærlig når kjøpeen kommer for å se på bilen.

Ikke røyk i bilen: Røyking reduserer bilens verdi med mange tusen kroner. Ingen er interessert i å kjøpe en bil som stinker av sur, gammel røyk.

Kilde: Motor, NAFs medlemsblad

Verkstedtest: Sundberg mekaniske bilverksted har motortester som går til de fleste bilmerker, opplyser bilmekaniker Steinar Vikestad.