Norsk Tipping lanserer i dag en enkel, nettbasert selvtest som skal oppdage risikable spillevaner på et tidlig stadium.

- Noe av det beste en kan gjøre for å hindre spilleproblemer er nettopp det å gi spillerne et verktøy for å bli oppmerksom på egen spilleatferd. Vi oppfordrer til spillevett og derfor er det viktig å gi råd om hva de kan gjøre og hvor de kan henvende seg dersom de er i ferd med å utvikle, eller allerede har et spilleproblem, sier Torbjørn Almlid, adm. dir. i Norsk Tipping.

Selvtesten er utviklet av Spelinstitutet i Sverige, og perioden frem til nyttår vil være en pilotperiode før den endelige selvtesten lanseres i januar 2010.

- Det finnes mange tester for spillere som allerede har et spilleproblem, men ingen som fanger opp dem som er på veg inn i et problem eller bare vil ta tempen på sin spillatferd. Kan man fange opp risikable spillevaner tidligere, kan man også arbeide forebyggende og informere spillerne om hva de kan gjøre for å forandre sine spillevaner, sier Petra Forsström ved Spelinstitutet.

Når spillerne har gjennomført testen, får de individuelle råd basert på sine spillevaner. Blant annet kan man bli rådet til å sette grenser for hvor mye tid eller penger man skal bruke på spillingen sin, eller at man bør ta kontakt med Hjelpelinjen.

Spelinstitutet er en svensk kunnskapsbedrift som har spesialisert seg på pengespill og spilleavhengighet, og som tilbyr opplæring og løsninger for spillansvarlighet og behandling via Internett. Bedriften er privateid og er ikke tilknyttet noen myndighet, organisasjon eller virksomhet. Spelinstitutet samarbeider med myndigheter og regulerte spillselskaper, spesielt i Norden.

Testen ligger tilgjengelig på Norsk Tippings internettside www.spillevett.no.

Kilde: Norsk Tipping

Foto: Norsk Tipping