Det frivillige Miljøfondet i regi av SjømatNorge har denne uka besluttet å innvilge søknaden til samarbeidsorganet Elvene rundt Trondheimsfjorden (ERT) i søknaden om 410.000 kroner til drivtelling i Orkla og Gaula.

Tiltaket innebærer at dykkere i gytesesongen kartlegger fisken i elva, og samtidig har mulighet til målrettet å plukke ut oppdrettsfisk med bruk av harpun. Dette gir en god oversikt både over gytebestanden og innslag av rømt laks ved telling av all fisk. I begge elvene skal det gjennomføres drivtelling over tre dager.

Bedre kunnskapsgrunnlag

I følge Torstein Rognes i ERT har drivtelling blitt foretatt to ganger tidligere og er et viktig ledd i kunnskapen om andelen oppdrettsfisk og kjønnsmoden sjørørret i elvene.

- Per i dag brukes det stangfiske for å se etter innslag av rømt oppdrettslaks. Ved drivtelling får vi imidlertid et bedre kunnskapsgrunnlag, som vi kryss-sjekker med andre metoder for å kvalitetssikre data, både for oppdrettsfisk og sjøørret i elvene. Vi er avhengig av tilskuddet fra miljøfondet for å få gjennomført tellingen og få best mulig datagrunnlag om høyt eller lavt innslag av fisk i elva, sier Rognes.

30 mill til elvene

Havbruksnæringes miljøfond, som har vært et frivillig miljøfond i regi av SjømatNorge, har siden 2011 bevilget ca 30 millioner kroner til tiltak i et hundretall lakseførende vassdrag. Sammen med elveeierne er det satt i verk mange tiltak for å kartlegge forekomsten av rømt fisk og ta ut oppdrettsfisk der innslaget er for høyt.