Jeg viser til innlegg som er publisert på Trønderbladets nettside 7.september som svar til mitt innlegg om økonomi, eiendomsskatt og omstilling. Min kommentar til svaret er at nå begynner dette å bli ille! Faktum er at enten prøver Midtre Gauldal Arbeiderparti å skjule sannheten eller så er de ikke klar over hva de selv har foreslått.

I sitt svarinnlegg siterer Arbeiderpartiet sitt eget forslag som de fremla i budsjettbehandlingen 8. des. i fjor sammen med KrF og V. Sitatet er korrekt, bortsett fra en vesentlig ting, de har utelatt konklusjonen. I forslaget fra AP, KrF og V sto det nemlig til slutt i avsnittet om eiendomsskatt, estimert inntekt; 17.596.000.

Denne beregningen har ingen ting med ligningsverdi å gjøre. Her er det i all hovedsak lagt til grunn samme antatte totalverdi på eiendommer som rådmannen la til grunn i sitt forslag, og som kommunestyrets flertall la til grunn da eiendomsskatten ble fastsatt til to promille.

Jeg har ingen forutsetning for å uttale meg om hva eiendomsskatten ville blitt med ligningsverdi som beregningsgrunnlag. Arbeiderpartiet skriver selv at ligningsverdien er langt lavere enn takstverdien på en bolig. Fra takstnemda blir det opplyst at dersom ligningsverdien legges til grunn blir eiendomsskatten bare på 3-4 millioner kroner selv om satsen er på 5 promille. Jeg vil for ordens skyld presisere at eiendomsskatt på verker og bruk kommer i tillegg til alle tall som er nevnt i dette innlegget.

Arbeiderpartiet fortsetter å hevde at eiendomsskatten skal brukes til barnehage, skole og eldreomsorg. Jeg vil fortsatt hevde at dette er en ren illusjon all den tid budsjettene til oppvekst og pleie- og omsorg til sammen er på 212 millioner. Eiendomsskatten vil i beste fall kunne gi inntekt på ca. 25 millioner. Evt. fremtidige kutt vil bli gjennomført uavhengig av øremerket eiendomsskatt.

Det er positivt at Arbeiderpartiet omsider begynner å svare på forhold som har med økonomi å gjøre. Bare så synd at de ikke innlater seg på debatt om kommunens likviditet. Det skyldes nok at de ikke vil ha fokus på hva som skjer dersom det ikke blir tatt grep. Da får vi flere eksempler av det vi opplevde for to år siden da rådmannen så seg nødt til å sende ut varsel om mulig oppsigelse til mer enn 40 arbeidstakere i pleie- og omsorg.

Neste gang det skjer er det sannsynlig at oppsigelser blir alvor. Det kan vi unngå ved å ta situasjonen på alvor. Det verste vi kan gjøre er å unnlate å styre økonomien, da styrer økonomien oss. Jeg overlater til velgerne å vurdere hvem som opptrer mest panisk.

Godt valg!

Bjørn Engeordførerkandidat for Høyre