Strålende sol, bading, fotballturnering, politiske debatter, taler og sosialt samhold. Alt er som det pleier å være på en AUF-sommerleir.

– Hvis vi ser bort fra landsmøtet er dette helt klart årets happening, sier Annar Gravråk til Trønderbladet.

Skyfri himmel

Dette er femte året 17-åringen fra Kvål er på leir. I år er fem AUFere fra Melhus tilstede på Gulsrud i Tyrifjorden, kun en halvtimes båttur unna Utøya.

– Vi bruker egentlig ikke så mye tid på å snakke om det som skjedde for tre år siden. Her er stemingen helt topp, og slik pleier det å være når vi samles. Vi koser oss med skyfri himmel, aktiviteter og politiske diskusjoner. Da har det ikke så mye å si at myggen stikker litt, sier han.

– Blir spesielt

Annar var selv på Utøya som 14-åring i 2011 sammen med sine to eldre brødre, der de alle tre overlevde terroren.

– Jeg var tilstede på ettårsmarkeringen, og jeg må vel si at noe av det jeg er mest spent på under årets leir er utflukten til Utøya, sier han torsdag kveld.

De AUFerne som ønsker det, får nemlig i dag tilbud om å ta den korte båtturen fra Gulsrud til Utøya, der det er meningen at nye AUF-generasjoner skal sette sine fotspor i årene som kommer. En minnemarkering er ifølge Gravråk planlagt klokken 12.

– Det blir nok spesielt, men samtidig bra, mener 17-åringen, som ser fram til å ta tilbake sommerleirstedet Utøya for alltid fra neste år.

– Personlig synes jeg det er fint. Det er der vi hører hjemme.

Den fødte AUFer

Å være politisk engasjert er en viktig del av livet til Kvåls-gutten, og han kan nesten ikke huske hvor lenge han har vært medlem i AUF.

– Engasjementet har alltid vært stort i familien min, og det føles nærmest som om brødrene mine meldte meg inn som liten gutt, sier han og ler.

Selv om han brenner for politikken, ser han foreløpig ikke for seg å jage etter en karriére som toppolitiker.

– Nei, de får jo bare kjeft hele tiden. Men jeg kan ikke utelukke at jeg vil bidra på lokalt plan, for eksempel i kommunestyret, forteller Annar.

Her er Annar Gravråk (t.h.) i 2012 sammen med bror Knut Gravråk (t.v.) og leder for Melhus AUF, Amund Losen Moholdt. Foto: Gunn Heidi Nakrem