I 2004 fikk optikere rekvireringsrett på diagnostiske medikamenter, og det betyr at de under en synsundersøkelse kan bruke medikamenter som gjør synsundersøkelsen lettere og optikeren i stand til å finne grå stær og aldersrelaterte endringer i øyebunnen. Medikamentene gjør det også lettere for optikeren å kontantere brytningsfeil og finne briller for langsynthet hos barn.

Etterutdanning

Retten er bare gitt til optikere som har opplæring i dette, og Hilde Mailen Domaas (41) er blant dem som har tatt etterutdanning. Rundt 300 optikere på landsbasis har denne retten. Domaas tok utdanning i fjor, og etter påske gir hun et slikt tilbud ved Brillesalongen som drives av Odd Sæther. Rekvireringsrett oppnås enten gjennom grunnutdanninga eller ved videreutdanning.

Kortere ventetid

- Fortsatt er det slik at bare legene kan gi medisinsk behandling. Rekvireringsretten er til beste for pasientene, og samfunnsmessig gunstig siden den korter ned ventetid til øyelege da vi ønsker å oppnå sikrere henvisninger. Vi avlaster legene som igjen kan bruke mer tid til egne pasienter. Øyedråpene vi bruker, kan kun brukes på utvalgte pasienter og under synsundersøkelsen, sier Domaas.

Les hele saken i Trønderbladets papiravis 10. april eller pdf-utgaven

NYTT TILBUD: Brillesalongen der Hilde Mailen Domaas arbeider, har fått styrket sin kompetanse.