Politiet har undersøkt grundig boligen Råger Holte bodde i på Ler fram til han ble drept i januar, og deriblant vaskemaskina. I Sør-Trøndelag tingrett har en politibetjent fra seksjonen kriminalteknikk ved Trøndelag politidistrikt fortalt om hva som ble funnet blant annet i vaskemaskina hos den bajonettdrepte 38-åringen.

Om klesvask

Ifølge politiet har den tiltalte 27-åringen fra Melhus vasket klærne han hadde på seg for å skjule spor. En ullgenser som ser krympet ut etter vask, har fått forsvarer Christian Wiig til å kalle genseren for genserbeviset.

I vaskemaskina hos Råger Holte fant politiet fire bukser og seks sokker. Én av buksene vet politiet at Råger Holte hadde på seg fordi den framkommer på et overvåkningskamera. Holte hadde da på seg ei vinterforet bukse.

En av de andre buksene mener politiet tilhørte tiltalte, og mener at 27-åringen hadde på seg denne buksa da han ble fotografert av et overvåkningskamera søndag og mandag. Mandag 23. januar ble tiltalte fotografert av et overvåkningskamera på Prix Ler klokka 15.06. Dette var ei dongeribukse med slitasjemerker.  Den siste kjente observasjonen av Råger Holte er mandag 23. januar klokka 22.18, og da var han på Prix Ler, og tiltalte har forklart i politiavhør at han ikke var med på denne turen til butikken på Ler.

Ifølge kriminaltekniker Frode Reiten mener politiet at den tiltalte hadde på seg en svart vinterforet selebukse, ullgenser, boblejakke og svarte sko da han forlot hjemmet til Råger Holte fordi det var slik tiltalte var kledd ifølge overvåkningskameraet på Prix Ler tirsdag 24. januar litt etter klokka 08.

60 grader

Da politiet undersøkte vaskemaskina, var klærne vasket og displayet viste at det var på 60 grader. Klærne lå fortsatt i vaskemaskina. På ei flaske tøymykner fant politiet fingermerke fra Råger Holte og et tommelmerke fra tiltalte. Når det gjelder tommelmerket, opplyser kriminaltekniker Frode Reiten at det ikke er fullt ut identifiserbart i henhold til internasjonale standarder.

Ullgenseren

Reiten sier til Trønderbladet at de har undersøkt vaskemaskina for fingeravtrykk, og at det ikke er noen identifiserbare fingeravtrykk på den. Hvorvidt den omtalte ullgenseren var en del av vasken, kan politibetjenten ikke si noe om. Han viser til at det kan være vanskelig å si om fibre fra en ullgenser er fra genseren tiltalte hadde på seg da han ble pågrepet, eller om det er fra en annen ullgenser.

I avhør har 27-åringen kommentert at ullgenseren var j... liten. Politiet har vist fram et bilde fra overvåkningskamera som politiet mener viser ullgenseren slik den så ut på søndag, og så et bilde av hvordan 27-åringen var kledd da han ble pågrepet av politiet etter at Råger Holte var funnet død av telemontøren. I retten sier kriminalteknikeren at ullgenseren som er av merket Ulvang, ser tovet/krympet ut da politiet undersøkte den etter at 27-åringen var pågrepet. I tillegg sier at den lukter av skyllemiddel. Retten har fått se ullgenseren som er av størrelsen large (se bildet). Ifølge vaskeanvisninga skal ullgenseren vaskes på 30 grader.

I avhør har 27-åringen blitt spurt om ei flaske tøymykner hjemme hos seg. Flaska var tom, og 27-åringen har sagt at han syntes det var rart fordi den var nylig innkjøpt. Videre har han sagt i avhør at dersom han hadde drept Råger Holte, ville han ha brent klærne.

Rettsteknikeren forteller at de hjemme hos den drapstiltalte 27-åringen, fant nyvaskede klær ved vaskemaskina.

Badet

Retten har også fått høre om undersøkelser på blant annet badet, og kriminalteknikeren forteller om blodspor på vasken.

- Blandebatteriet var blankpolert, sa politibetjenten som presenterer kriminaltekniske undersøkelser.

Undersøkelser

Politiet har også undersøkt andre rom og utenfor huset. I tillegg har Trøndelag brann og redning hatt dykkere nede i elva Kaldvella for å lete etter gjenstander, og har ikke funnet noe.

Retten har fått se bilder av hjemmet til Råger Holte både fra lørdag 21. januar og fra 25. januar fordi politiet foretok undersøkelser i hjemmet etter en voldsepisode den lørdagen. Holte fikk da knivstikk i hodet. Tiltalte var ikke involvert i den episoden. Utendørsbilde fra lørdagen viser feste for flagg ved inngangspartiet til boligen.

Om bajonetten som er en militærpreget kniv, sier kriminalteknikeren at den kan være for Forsvarets overskuddslager. Den ble funnet ved siden av Holte, og politiet mener at den var drapsvåpenet. Bajonetten hadde ei slire, og det er funnet spor fra Holte og tiltalte på slira. Da politiet var innom boligen til Holte lørdagen før han ble funnet drept, hang bajonetten på veggen.

Stua

Holte ble funnet død i stua, og kriminalteknikeren forteller om funn som er gjort der. Stua bærer preg av en slåsskamp, og gjenstander ligger strødd utover. Stuebordet og stol var veltet,og ei skuffe ble funnet på gulvet. Dessuten er det funnet skår fra to tallerkener. Kriminaltekniker Reiten sier at han mener at drapet har skjedd på gulvet, og at det ikke har vært en kampsituasjon.

Forsvarer Arve Opdahl sier at han ikke har noen kommentar til de framlagte funn.

- Jeg synes ikke de avdekker noe annet syn enn det han har sagt. Han har vært i  huset så mange ganger at det finnes fingeravtrykk og DNA fra ham mange steder, sier Opdahl.

Forsvarerne er opptatt av usikkerheten om dødstidspunktet, og har flere ganger tatt opp temperaturen i rommet.

27-åringen har hele tida benektet at han har drept Råger Holte, og har ikke erkjent straffeskyld for dette tiltalepunktet. For de andre tiltalepunktene har han erkjent delvis straffeskyld.

Dette er ullgenseren politiet mener at tiltalte vasket i vaskemaskina. Kriminaltekniker Frode Reiten har i retten sagt at den så tovet eller krympet ut. Størrelsen er large, og merket er Ulvang.
Skissa viser hvor Råger Holte ble funnet død. Foto: Politiet