Dersom nettkriminelle får tak i passordet ditt, kan det få katastrofale konsekvenser. F-Secure oppfordrer alle til å bruke noen minutter på å lære en trygg metode for å lage unike nettpassord.

Passord er verdifull informasjon og når de havner i feil hender, kan resultatet bli en personlig og økonomisk katastrofe. Mange har etablert trygge passordvaner, men en overraskende stor andel tar sjansen på kun å ha ett passord for alle nettjenester.

Ifølge en undersøkelse gjennomført for F-Secure*, sier omlag 20 prosent av internettbrukerne at de bruker det samme passordet til alt – fra nettbank til sosiale medier som Facebook, å logge på e-postkontoen eller netthandelssider. Rundt 20 prosent skriver passordet på et stykke papir.

– Folk har utallige innloggingssteder og det er fristende å bruke ett passord for alt. Dessverre er dette også oppskriften på å bli svindlet, fordi en hel industri av nettkriminelle finner nye måter å stjele passord og utnytte dem til det fulle, sier Troels Christensen, Channel Manager i F-Secure Norge.

Falske e-poster hvor man blir bedt om bekreftelse på brukernavn og passord har lenge vært utnyttet av kriminelle for å narre folk til å røpe bankdetaljer og annen personlig informasjon. Den raskt økende veksten av Facebook har også gjort nettsamfunnet til et attraktivt mål for virus som er laget for å stjele passord. Ved å kapre tilgang til Facebook-profiler, håper nettkriminelle å få tilgang til folks e-postkontoer som åpner et vell av annen konfidensiell informasjon. De som bruker det samme passordet overalt har mest å tape.

– Bruk aldri informasjon som er synlig på Facebook som passord, som f.eks fødselsdagen din, navn eller navn på kjæledyr. Jeg anbefaler alle å bruke et par minutter på å lære et system for å lage unike passord. Dette er spesielt viktig for nettjenester hvor personlig informasjon om deg er tilgjengelig, sier Christensen.

Slik lager du unike passord

Det å bruke sterke passord, slette konfidensielle e-poster og å være oppmerksom på nettkriminalitet er gode nettvaner alle bør gjennomføre. I tillegg er det tryggest å ha en e-postkonto for ”jobb”-transaksjoner som banktjenester, og en annen for nettjenester som Facebook. Det hjelper også å ha sikker programvare som blokkerer for virusangrep.

En måte å lage sikrere passord er å blande bokstaver og tall. Men er det mulig å huske et unikt passord for hver nettside vi besøker? Her er en enkel måte å lage sterke passord på:

1. Tenk på en ”pin” for passordene dine. Denne delen skal være den samme for alle passordene, og bør bestå av tre eller flere tegn, for eksempel ”25!”. Dette må du holde hemmelig og huske.

2. Lag en kode for hver nettjeneste du trenger passord til. F.eks ”aMa” for Amazon og ”gMa” for gmail.

3. Fortsett å lage passordet med fire eller flere tilfeldige tegn, for eksempel 2299 eller xy76. Du bør bruke forkjellige tilfeldige tegn for hvert enkelt passord.

4. Skriv ned del 2 og 3 og oppbevar det på et trygt sted slik at du ikke glemmer det. I dette eksemplet vil du ha en lapp i lommeboken med følgende:

a. aMa2299

b. gMaxy76

5. Når du bruker passordene, legger du til ”pin” fra del 1. Dette skal du ikke skrive ned noe sted. Du kan velge hvor i passordet du legger inn ”pin”. I eksemplet hvor vi valgte ”25!”, ender vi opp med to passord. F.eks:

a. aMa229925! eller 25!aMa2299

b. gMaxy7625! eller 25!gMaxy76

Slik kan du gjøre med alle innloggingspassord til forskjellige nettjenester. Men ikke skriv ned e-postadressen du bruker som innlogging.