I løpet av 2017 kontrollerte Statens vegvesens tilsynkontrollører 608 biler som nettopp hadde vært inne til EU-kontroll hos verksteder i hele Trøndelag og Møre og Romsdal. Dette gjør de for å sikre at verkstedene ikke jukser når de EU-godkjenner kjøretøy, opplyser vegvesenet i en pressemelding.

Av de 608 bilene som ble kontrollert, var det 62 kjøretøy hvor kontrollørene oppdaget at kontrollen var for dårlig utført, og at biler har fått EU-godkjenning uten at de skulle hatt det, fordi de er i for dårlig stand. Altså rundt ti prosent av de kontrollerte. Det kan være alvorlige ting som bremsefeil eller rustskader som ikke er oppdaget, opplyser Statens vegvesen.

Advarsel

- Når vi oppdager avvik, så skriver vi brev med en advarsel og med pålegg om å følge kontrollinstruksen. Dersom vi finner avvik flere ganger, så kan vi inndra deres godkjenning for en periode, som regel i 3-6 måneder, det avhenger av alvorlighetsgraden, sier Odd Nasvik i Statens vegvesen.

Aksjonerte mot ulovlige verksteder

- Vi hadde aksjoner i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, der vi kontrollerte 16 ulovlige verksted og av dem ble 5 anmeldt. Disse sakene har vært etterforsket av politiet i løpet av året 2017. Like før jul i 2017 er resultatet av dette at 4 stykker har vedtatt et forelegg på mellom 10 – 50 000 kroner, mens en ikke har vedtatt enda, sier Nasvik.

Her finner dere de godkjente verkstedene

Her kan du sjekke kjøretøyopplysninger