Norske krydderplanter fra drivhus er blitt en kjempesuksess. Basilikum, kruspersille og dill troner på kryddertoppen.

Bruken av ferske krydderplanter er mangedoblet de siste 20 årene. Plantene er tilgjengelige i matbutikkene hele året.

– Vi har økt salget av krydderurter med over 60 prosent de siste seks årene. Alle våre ferske krydderplanter er dyrket i Norge, forteller informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Før i tiden dyrket mange nordmenn krydder i hagen. Krydderplanter i butikk kom til Norge på 1980-tallet, men det er først de siste ti årene de virkelig har tatt av.

De mest populære kryddersortene er basilikum, kruspersille og dill. Krydderplantene som øker mest i popularitet er mynte, koriander og timian.

Fremhever smaken

– Nordmenn reiser mye mer enn før og har fått smaken for nye retter. Det er nok en viktig årsak til at vi har begynt å bruke så mye fersk krydder i middagsmaten, ikke minst i asiatiske retter og pasta, forteller Hans Erik Fuglerud ved Snarum Gartneri i Lier.

Han startet forsiktig med produksjon av kruspersille, dill og gressløk for 20 år siden, men dyrker nå et fullt kryddersortiment.

– Basilikum er en anvendelig urt som passer til det meste. Den brukes mye i pastaretter, spesielt i tomatsauser. Persille fremhever andre smaker når den kokes. Prøv persille i sauser, woker og marinader. Bruk rikelig, anbefaler Fuglerud.

Persille finnes i to typer, kruspersille og bladpersille. De har ganske lik smak, men bladpersillen er litt mildere.

– Koriander brukes i mange asiatiske retter. Mynte er tidligere blitt brukt mest i desserter her i landet, men den passer også godt sammen med kylling, svinekjøtt og kalvekjøtt. Mynte er utmerket til lam, og i smoothie.

Pass på i kulda

– Ferske krydderplanter i matlagingen løfter middagsmåltidet. Spisefakta-undersøkelsen viser at 64 prosent av oss spiser middag hjemme hver dag, og krydderurter er med på å gjøre middagsmaten bedre. Det er enkelt og raskt i en travel hverdag, sier Hanne Linnert i Bama.

Krydderurter er vare for trekk og kulde, og de bør dekkes til før man tar dem ut i kald vinterluft. Noen butikker har isoleringsposer til urtene.

Mange setter krydderplantene fra seg på kjøkkenbenken, men det er ikke nødvendigvis det beste stedet for å holde plantene friske og spenstige.

– Kruspersille, dill og gressløk holder seg best stående i posen i kjøleskapsdøra. Har du plantene i romtemperatur, bør de stå lyst og vannes på skåla. Husk at røttene ikke må stå lenge i vann, de trenger nemlig luft, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Kilde: Newswire

I denne barnehagen har de egen kokk

Kaster friske egg