Granøien er en de 16 påmeldte til Bondens marked i Melhus, og har i høyeste grad kortreist mat. Bondens marked arrangeres i Melhus sentrum på lørdag. Blant lokale utstillere er det Lysklæt gård som Granøien driver, Eidsmo kjøtt og Oppstu (egg).

Les også: 11 er påmeldt Bondens marked

Utendørs

På gården Lysklæt er det for tida et ekstra yrende dyreliv. Det ene lammet etter det andre kommer til verden. Sauene av rasene svartfjes og pelssau beiter rett utenfor gårdshusene, og det er riktig så de smiler over å få være ute. Høner og hanen spankulerer og ser krye ut.

- Alle dyrene får gå ut og leve fritt. Jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger på hvordan dyrene har det. Jeg har egen gruppe på Facebook der jeg legger ut bilder av dyrene, og gruppa har 800 medlemmer. Det er artig å se at dyrene trives og at jeg får så gode tilbakemeldinger, sier Granøien.

Les også: Gründeren på Øysand

Økobonden har 25 sauer, 16 kyr, 9 purker og 40 høner. Grisene utgjør hovedproduksjonen. De går ute, og er et blikkfang der de rusler på det inngjerdede området nede ved fylkesveien (Åsvegen). Om været blir bistert kan grisene stå under tak.

- Det er positivt at det arrangeres Bondens marked i Melhus, og jeg er spent på hvordan det slår an. Jeg kommer til å ha med pølser, bacon og burgere, og jeg griller burgere og bratwurst, forteller Granøien.

Granøien har god erfaring med å selge kortreist mat på markeder, og han er jevnlig på markedet i Trondheim. Der står folk i kø for å sikre seg kortreist mat fra Melhus, og ribba er gjerne storslager.

Festivaler

I tillegg til markeder, har Granøien også satset på festivaler. I år skal han delta på Øyafestivalen, Pstereofestivalen, Trøndersk matfestival og Melhusfestivalen. Andre festivaler er også til vurdering. For festivalgjengerne kan Granøien tilby en skikkelig godbit der alt er økologisk produsert og lokalmat. På gården produserer han løk og salat og kornet leverer han til en baker som lager pølsebrød og burgerbrød. Kjøttet kommer fra Lysklæt gård.

Les også: Mathus eller Midt i matøyet?

Enda flere

Bondens marked ble for første gang arrangert i Melhus i september i fjor, og ble umiddelbart en suksess. Denne gangen er det enda flere utstillere. Daglig leder Hans Petter Øien Kvam i Næringsforeningen i Trondheimsregionen avdeling Melhus forteller at det blir ulike aktiviteter i tillegg til markedsboder som innslag fra Kulturskolen i Melhus, aktiviteter for barn, egen amcarutstilling, salgsutstilling av retroskilt ved Leidulf Gravråk og Rosenborg ballklubb kommer for å reklamere for toppkampen på søndag mellom Rosenborg og Viking.

- Vi ble tatt utrolig godt imot av Melhus og omegn i fjor. Til tross for svært variert vær var det veldig god handel, og flere av deltakerne kunne vise til omsetningstall lik et godt marked i Trondheim, forteller markedsleder Øygunn Skaret i Bondens marked.

Arrangøren krysset fingrene når det gjelder været, og er optimist siden det er meldt fint vær på lørdag.

Les også: Kroken på fjøsdøra

foto
UTE: Grisene stortrives på jordet. Foto: Gunn Heidi Nakrem
foto
En av sauerasene er svartfjes.
foto
Lammesesongen er i gang for fullt.