De første pilegrimene har overnattet i Kleivan pilegrimsherberge i Buvika, og Liv Aastad håper de blir flere.

I sommer tok Liv Aastad spranget ut i en tilværelse som etablerer av egen bedrift. En dramatisk beslutning, vedgår Aastad som tidligere har vært i ulike lederstillinger. Nå har hun gitt seg tre år på å prøve ut konseptet som går ut på å gi pilegrimer langs pilegrimsleia et sted å overnatte underveis.

I blomsterriket

Herberget er etablert i Blomster-Olas rike. Liv Aastad og Jonvald Nikkinen fikk kjøpe småbruket Kleivan, som ligger på ei hylle i foten av Buvikåsen, i 1995. Hovedhuset og et anneks var for dårlig til å bli restaurert, men den kombinerte låven og fjøset fra begynnelsen av 1900-tallet kunne reddes. Bygninga er restaurert med gulvbord fra huset som ble revet, og med Blomster-Olas møbler. I første etasje er det kjøkken og ei stue, og der finner en senga og bøkene hans. I andre etasje er det sju sengeplasser, og stilen er nøktern. Fargene er nøye valgt ut. På sengene ligger omsydde rørospledd.

De 11 første pilegrimene har overnattet, og gjestene har vært både fra Norge og andre land. De har kommet med hver sin historie om hvorfor de har valgt å gå pilegrimsleia. Fra småbruket er det 25 kilometer igjen til Nidarosdomen. Selv har Liv bare gått leia mellom Skaun og Buvika, men hun har stor sympati for dem som har valgt å være pilegrim for å samle tankene, leve tett opp i naturen og stillheten. Pilegrimsvandring er en typisk tradisjon fra middelalderen, og ser ut til å ha fått et kraftig oppsving.

HERBERGET: Liv Aastad tar gjerne imot overnattingsgjester i herberget i det ombygde fjøset/låven.