Bare den siste uka har politiet i Skaun fått inn mange meldinger om råkjøring. Lørdag kunne det gått virkelig galt.

Da fikk en 22 år gammel mann fra Trondheim førerkortet beslaglagt etter en utforkjøring i Saltnesgrenda på vei ned mot Buvik sentrum. Føreren kom uskadd fra det, men det er mistanke om høy fart og uaktsom kjøring.

Traff nesten motorsyklist

Utforkjøringa skjedde i 17.30-tida, og det ble store skader på bilen.

– Forholdet blir anmeldt, og andre kjørende var vitner til hendelsen, opplyser operasjonsleder Wiktor Pedersen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Nettstedet nabonytt.no skriver at det var to Bmw-er, en fra Trondheim og en fra Skaun, som kappkjørte ned Saltnesgrenda. En motorsyklist skal ha vært nær ved å bli truffet av den ene bilen, som skal ha gått rundt og blitt stående i en skråning.

– Støggfale

Også rundt kirka i Skaun har politiet i det siste fått meldinger om mye råkjøring. Dette skjedde blant annet på påskeaften, og også sist onsdag fikk politiet melding om råkjørere i sentrum. Sjåførene skal blant annet ha skremt unger i området, og kjørte uten registreringsnummer på bilene.

På nettdebatten til Trønderbladet har ei mor lagt inn et innlegg der hun skriver om fire barn som var på sykkeltur da fire biler i følge kom i ekstremt stor fart.

– Minstemann på 9 år havnet i grøfta, hadde ikke de to største ropt for å få han av veien, hadde det fått et annet utfall. Det gikk heldigvis bra denne gangen, det var redde, forgråtte unger som kom hjem, skriver den livredde mora.

– Ja det kjøres så gæli att æ bli nesta skremt, det e jo it nå flystrip det e jo en hompåt riksvei. Kappa Volvo attåt da, så e det støggfale ja. Ta dåkk sammen kara, skriver en annen.

– Nabokjerringene må si fra

Lensmann i Skaun, Arve Forslund, tror meldingene om råkjøring den siste tida har sammenheng med årstida.

– Sommerdekk er kommet på, det er sol og mange timer med lys. Hos unge gutter raser i tillegg gjerne hormonene om våren, sier lensmann i Skaun, Arve Forslund.

Han tror likevel ikke det er annerledes i Skaun enn i andre kommuner, og Forslund er fornøyd med at så mange sier i fra til politiet når de opplever råkjøring.

– Men om en vet at nabogutten kjører fort, vil vi gjerne at nabokjerringene også sier fra direkte til han, sier Forslund.

– Er dere flinke nok til å løse dette problemet?

– Vi tar det på alvor, men om vi er flinke nok? Det er bestandig en skjønnssak. Vi tar bekymringene til folk på alvor og har fokus på å jobbe opp mot dette så langt vi har mulighet og kan prioritere ressurser, sier Forslund.

Kostbare ulykker

I tillegg til rene kontroller, prøver å politiet å snakke med de unge førerne de kommer over.

– Vi prøver å snakke dem til vett. Til noen fungerer det, og de erkjenner at det er uheldig det de holder på med, sier Skaun-lensmannen.

Han mener at så lenge ungdommene bor hjemme og får mat, bil og bensin, har foreldrene fremdeles et moralt ansvar for å oppdra ungdommene. En trafikkulykke med personskade kan koste samfunnet 24 millioner kroner.

– Samfunnsgevinsten er stor ved å forebygge ulykker, sier Arve Forslund.

Arkivfoto