Onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet kraftig vindkast i Trøndelag, og deler av Midt-Norge kan oppleve orkan.

Meteorologisk Institutt opplyser i et farevarsel at det er ventet vindkast på 27-35 meter i sekundet fra sørvest. Vinden vil først øke sør i fylket, for deretter å øke lengre nord.

Faren øker klokka 20.00 onsdag kveld før den minsker igjen klokka 01.00 natt til torsdag for Melhus og Midtre Gauldal sin del.

Kan miste strømmen

Farevarselet er på gult nivå.

– Løse gjenstander kan blåse avgårde. Det er mulighet for kansellerte avganger for ferje, fly og annen transport. Broer kan bli stengt, og enkelte reiser vil kunne få lenger reisetid, skriver Meteorologisk Institutt i farevarselet.

De legger til at strømforsyningen kan bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet.

Meteorologisk Institutt melder om sterke vindkast i Trøndelag onsdag kveld og natt til torsdag. Foto: VARSOM.NO

Videre viser de til at veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter, og den sterke vinden kan gi lokalt høye bølger i fjordstrøk og innsjøer.

– Sikre løse gjenstander. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder, og følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimeldinger, og vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen, er oppfordringen fra instituttet.

– Bare å innse at sommeren er over

I en pressemelding oppfordrer Tryg Forsikring innbyggerne til å ta sine forholdsregler, da det i både Sør- og Midt-Norge kan bli orkan i vindkastene.

– Pakk vekk sommeren, trampolinen og utemøblene, og sikre båt og hjem med en gang, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i forsikringsselskapet.

Han viser til at Meteorologisk institutt har sendt ut i alt 31 gule farevarsler i forbindelse med uværet som for alvor rammer Sør-Norge onsdag. Sterkest vind er meldt for Vestland og Trøndelag.

– Det er spesielt kastevindene vi frykter vil gjøre størst skade. Disse kan komme opp i 35 meter i sekundet, altså orkan, og de vil være kraftige nok til å kunne løfte en trampoline opp i luften, opplyser Brandeggen og legger til:

– Bare å innse at sommeren er over, og få sikret alt av løse gjenstander utendørs så raskt som mulig.