Løvetann er en hodepine for hageeierne, men visste du at du kan lage vin av den? Bladene er dessuten gode i salat, påpeker Bioforsk.

Og en gang var løvetann faktisk en sjeldenhet i Norge, ifølge forsker Helge Sjursen ved Bioforsk Plantehelse på Ås:

Løvetann og annet ugress kom først da nordboene begynte å dyrke jorda, det vil si i yngre steinalder.

- I Hardanger forteller folk enda historien om gutten som fikkjuling av faren sin fordi han plukket en løvetann i tunet. En så gild planteskulle nemlig få stå i fred!

Og ifølge Sjursen skal vi fortsette med å la noen eksemplarer blomstre i hagen vår: Løvetann fremmer biologiskmangfold fordi insekter, blant annet villbier, samler pollen i fraløvetannblomstene.

Sjursen opplyser at løvetann også er en næringsrik plante:

- Bladeneegner seg godt i salater og er både kortreist, sunt og gratis! Bladene gir enlitt bitter smak, som kanskje kan sammenlignes med ruccola. Det bør imidlertidhelst være unge blader som plukkes før blomstring, sier han. Men også de ferskerøttene kan brukes. Husk å skylle plantene godt før bruk.

Dessuten kan du lage vin, te, saft og sirup av den upoulære blomsten. På internett fins mange oppskrifter.

Slik blir du kvitt løvetann: - Hakking og luking medløvetannklo er det mest effektive i hagen. Det viktigste er å få med roten. Nårdet er en veldig vekst i løvetannen, dukker blomsterknoppen opp i senteret avrosetten og da bør den tas opp. Prøv å unngå frøspredning og brukdekkemateriale i busk- og treplantinger eller f.eks. ugressmidlet ‘UgresskverkSpray’, råder forskeren.

Kan du tenke deg denne i hagen din?