Førstemann til å åpne Smakskofferten var landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

– I kofferten er det et helt lite smakslaboratorium ment som en hjelp til skolene, slik at barna virkelig skal få øynene opp for vår fantastiske smaksverden, sier Brekk.

20 smaksteam med fagfolk fra Opplysningskontorene i landbruket, Nofima mat (Matforsk) og Norges Kokkemesteres Landsforening skal nå ut på veien for å besøke skoler over hele landet, som en del av Smakens uke (3.-7. november)

Sjettetrinnselever på 231 skoler skal delta i et eget undervisningsopplegg i regi av departementet og Opplysningskontorene.

Viktig arbeid

– Vi har utviklet et spennende nettbasert undervisningsopplegg ’’Med smak på timeplanen’’, med syv ulike forsøk elevene kan prøve seg på, sier Åse Kringlebotn fra Opplysningskontorene i landbruket.

De fem opplysningskontorene i landbruket samarbeider med departementet om Smakens uke.

– Vi jobber alle langsiktig med holdningsskapende arbeid, slik at barn og unge skal bli bevisste forbrukere som setter pris på gode råvarer, sier Kringlebotn.

Det er tredje året Smakens uke arrangeres i Norge, etter modell fra Frankrike.

– Målet er at barn og unge skal bli mer oppmerksomme på hva de putter i munnen og lære om de fem grunnsmakene søtt, salt, surt, bittert og umami.

Umami er den nyeste smaken forskerne har funnet fram til, en slags buljongsmak. Umami betyr ’’det som smaker godt’’ på japansk.

Flere får smake

Undervisningsopplegget Med smak på timeplanen er den viktigste delen av Smakens uke. Men elever fra over 50 skoler har også deltatt i konkurransen Smaken av høst, med tegninger, dikt, noveller, sang, foto, tegneserie eller video. Dette blir til Smakens høstutstilling på det franske kultursenteret i Oslo, i uke 45.

Dessuten skal flere spisesteder ha egne ’’Smakens-uke’’-menyer med spesialretter der de fem grunnsmakene får ekstra plass.

Mer informasjon om undervisningsmateriellet Med smak på timeplanen finnes på internett: www.smakensuke.no og www.mat.no