– Utviklingen er svært alvorlig. Vi har aldri tidligere sett en så stor økning, sier salgs- og markedssjef Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.

Inkassosaker på kredittkortgjeld øker dramatisk mye raskere enn andre typer inkassosaker, viser tallene fra Aktiv Kapital. Ifølge Kredittilsynet var det totalt 7,5 prosent flere nye inkassosaker i første halvår i år, sammenlignet med første halvår i fjor.

– For gjeld knyttet til kredittkort er situasjonen mye verre. Ved utgangen av august var det nesten tre ganger så mange nye inkassosaker på kredittkort som for et år siden, sier Wilhelmsen.

Renteøkninger

Han mener de mange renteøkningene det siste året er en av forklaringene

– Regninger på kredittkort er de første som legges vekk når folk får dårlig råd. Nordmenn har lenge hatt et høyt forbruk, og mange har lånt penger både til ferier og oppussing. Nå kommer den sure svie, sier Wilhelmsen.

Alt tyder på at antallet inkassosaker vil øke enda mer utover høsten.

– Våre tall er beregnet ut fra nyregistrerte saker ved utgangen av august. Det er betenkelig at vi ser en så sterk økning i inkasso på kredittkort allerede før konsekvensene av finanskrisen har slått inn for alvor, sier Wilhelmsen.

Usikker høst

Han er bekymret over hva som kan skje i tiden fremover.

– Nordmenn har gjeld på kredittkort og forbrukslån på nesten 40 milliarder kroner. Det kommer sannsynligvis nye renteøkninger, strømprisene er på vei opp, og vi vet ennå ikke hvordan finansuroen vil påvirke folk privatøkonomi.

Han oppfordrer folk som får betalingsproblemer til å ta kontakt med sine kreditorer og få til en nedbetalingsplan før problemene vokser dem over hodet.

– Det verste folk kan gjøre er å stikke hodet i sanden og fortrenge problemene, sier han.

Det finnes i dag 4,8 millioner kredittkort i Norge. De fleste nordmenn har dermed ett eller flere kort tilgjengelig.