I løpet av den første uka i Gaula er det tatt 336 lakser, med ei vekt på tilsammen 3.124 kilo. Dette er en rekord man må mange år tilbake for å finne.

– Vi har hatt en veldig god start på fisket. Snittvekta er unik, sier Torstein Rognes i Gaula fiskeforvaltning.

Dobling fra i fjor

I løpet av den første uka i fjor var fangsten bare halvparten når det gjelder antall, og langt under i kilo. Det er særlig størrelsen på fisken som er unik i år, mener Rognes.

Det er allerede tatt to fisker på over 20 kilo, og rekorden er 23,1 kilo. Gaula-rekorden regnes for å være 31 år gammel, da Knut Olsen tok en laks på 24 kilo på Kvål, på samme vald som årets rekordlaks.

Årets mange storlaks var spådd på forhånd, og Torstein Rognes forklarer det med gode matforhold i sjøen og at mange storlaks er sluppet ut tidligere år, og kommer nå tilbake på nytt for å gyte.

– Hvor lenge vil det gode storlaksfisket vare?

– Innsiget over nota i Agdenes viser en liten tilbakegang, men det er en del variabler som kan være vanskelige å tolke, så det er litt usikkert. Mye spenning er det også knyttet til innsiget av mellomlaks. Vi ser at den begynner å komme, og den vil bare øke mot slutten av juni, sier Torstein Rognes.

Vannstanden har økt

For noen dager siden var vannføringa i Gaulfossen nede i 170 kubikkmeter i sekunder. Torstein Rognes regner med at det kunne ha passert noe laks i løpet av ett døgn eller to.

– Det fiskes noe ovenfor Gaulfossen, men vi har ikke registrert fangster ennå, sier Rognes.

Her finnes statistikk for vannføring i Gaulfossen.

Nå har elva vokst kraftig igjen, på grunn av snøsmelting og høge nattetemperaturer. Natt til torsdag var den oppe i hele 560 kubikkmeter igjen.

– Har dere noen prognoser for vannføring?

– Elva går nok ikke mange døgn på denne størrelsen. Isen på innsjøene i fjellet har gått og det har forsvunnet mye snø. Dessuten skal temperaturene synke igjen i helga, sier Rognes.

I løpet av fiskesesongens første sju dager er 55 prosent av fisken tatt med flue, 28 prosent med mark, 16 prosent med sluk og én prosent med wobbler. Andelen gjenutsatt fisk er på 42 prosent. Gjenutsatt fisk er medregnet i statistikken, og vekta blir stipulert ut fra målt lengde.

Her finnes årets laksestatistikk.