For første gang mener et flertall av norske leger at egg ikke påvirker kolesterolnivået i blodet.

Også folk flest har endret synet på egg og kolesterol, viser undersøkelser som Synovate og rådgivningsselskapet Nutricom har gjort for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

– Kolesterol i egg omdannes ikke til kolesterol i blodet. Derfor er det ingen helserisiko for de fleste av oss. Unntaket er de som allerede har veldig høyt kolesterol, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret.

Høyt kolesterol kan føre til hjerteinfarkt.

Fett og farlig

– I dag mener legene at fløte og rømme er de matvarene som er aller verst for kolesterolet, fulgt av potetchips, smør, pølser, blandet kjøtt, kaker og kjeks, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Nutricom.

Mettet fett fra husdyr, enten det er i kjøtt eller meieriprodukter, er mest negativt for kolesterolinnholdet i blodet, mener legene.

De anbefaler folk med høyt kolesterol å spise mer frukt, grønnsaker og fisk.

– En studie der en gruppe personer over 60 år spiste ett egg hver dag fem dager i uken, viste at kolesterolnivået i blodet ikke økte, sier Lise von Krogh.

Stor endring

Synovate har spurt folk flest hvilke matvarer de forbinder med kolesterol, og hvilke råd legene har gitt.

– For ti år siden var en sterk kobling mellom egg og kolesterol i bevisstheten til norske forbrukere, sier John Spilling i Synovate.

Selv om like mange har høyt kolesterol, har rådene fra legene endret seg.

– Folk flest sier nå at de har fått beskjed av legen om å unngå fet mat og meieriprodukter med fett, sier Spilling.

Før var egg nesten synonymt med kolesterol-økende mat, men dette har også endret seg mye.

– Mens 34 prosent av folk flest oppfattet egg som en kolesterol-økende matvare i 2001, har dette gått ned til 14 prosent i 2009, sier John Spilling.

Tilsvarende anbefalte 29 prosent av legene å begrense eggforbruket i 2001, mens bare åtte prosent anbefaler det nå.

– Dette er en veldig gledelig utvikling, og det viser at en utbredt misforståelse nå er så godt som ryddet av veien. Folk flest kan spise egg med god samvittighet, sier Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

FRIKJENT: For første gang mener et flertall av norske leger at egg ikke påvirker kolesterolnivået i blodet. Nyt egg med god samvittighet! Foto: Alf Börjesson, Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.